Čekate Igru prijestolja? Stiže nova serija Georgea R.R. Martina i bit će krvavo

Foto: Press

FANOVI Igre prijestolja vjerojatno nestrpljivo očekuju povratak svoje omiljene sapunice (sa zmajevima), a dok posljednja sezona ne stigne i društvene mreže pretvori u minsko polje spojlera, dobro je znati da uskoro stiže još jedna serija nastala prema djelu omiljenog Georgea R.R. Martina.

Radi se o uprizorenju njegove novele Nightflyers iz 1980., a koja se pojavila i u istoimenoj zbirci kratkih priča izašloj 1985. I odmah na početku, ne očekujete zmajeve i sise jer radi se o SF priči koju autor opisuje kao "Psiho u svemiru".

Riječ je o ambicioznom projektu Syfya čiju će distribuciju izvan Amerike preuzeti sveprisutni Netflix, ujedno i koproducenti serije, koji je time obogatio svoju već ionako bogatu ponudu. Iako o projektu slušamo već neko vrijeme, nedavno se pojavio i prvi featurette, ali i trailer.

A sudeći prema reakcijama na internetu - priča djeluje obećavajuće.

Serija od deset epizoda prati posadu naprednog svemirskog broda Nightfyler i njihovu misiju da istraže najudaljenije dijelove sunčevog sustava u potrazi za rasom izvanzemaljaca. No umjesto prvog kontakta počinju se događati čudne stvari i misija čiji je cilj otvoriti vidike postaje puka borba za preživljavanje u zatvorenom prostoru.

No priča je malo kompliciranija jer sve se događa u budućnosti u kojoj Zemlji prijeti uništenje, a misteriozna izvanzemaljska letjelica možda krije posljednju nadu za spas čovječanstva. Na putu do cilja otkrivaju da umjetna inteligencija njihova broda i kapetan kojeg nisu vidjeli kriju možda još i veću tajnu, ali i nezamislive užase.

Nadodamo li na to krvoločnu prirodu autora knjige i njegovu sklonost da pokoka sve svoje likove, sa sigurnošću ne možemo reći apsolutno ništa.

Prvu epizodu morat ćemo pričekati do jeseni, ali stvari djeluju obećavajuće jer jedan od izvršnih producenata je i Daniel Cerone koji je radio na serijama kao što su Dexter, The Blacklist i The Mentalist, a u glavnim ulogama su Gretchen Mol, Eion Macken, David Jala, Sam Strike i Phillip Rhys. Zanimljivo je spomenuti da Martin, zbog ekskluzivnog ugovora s HBO-om, neće direktno raditi na seriji iako je naveden kao jedan od izvršnih producenata, ali teško je povjerovati da će samo tako pustiti da netko bez njegova dopuštenja upropaštava njegov predložak.

Inače, postoji i film iz 1987., ali radi se o jednom od onih koje je možda bolje i ne pogledati jer ocjene su izuzetno loše, a Martin je svojevremeno izjavio da je dosta toga pošlo po krivu i da se zapravo radi o adaptaciji kraće verzije njegove priče.

Martin se susreo i s Jeffom Buhlerom i Ceroneom koji su mu pokazali scenarij pilot epizode i iznenadilo ga je to da serija ima drukčiju radnju od one u njegovoj noveli ili filmu iz 1987.: "Iskreno, isprva me iznenadilo da su se uopće odlučili raditi seriju prema mojoj knjizi u kojoj svi umiru. No, u svibnju sam dobio kopiju Buhlerovog scenarija i vidio sam kako su to riješili. Svidjelo mi se i sad imam bolji uvid u to odakle će izvući nekoliko sezona."

U svakom slučaju, ostaje nam vidjeti kako će izgledati nova verzija i može li stati rame uz rame sa SF projektima kao što su The Expanse ili Altered Carbon.

 

Pročitajte više