Chevrolet Aveo RS: Kompaktno iznenađenje

CHEVROLET će na skorašnjem salonu automobila u detroitu premijerno predstaviti nekoliko značajnih noviteta među kojima je posebno zanimljiv onaj vezan uz kompaktni model poznat i hrvatskom tržištu.

Naravno, u pitanju je Aveo uz kojeg se često veže niska cijena kao jedan od glavnih aduta. No, da i ovakav automobil može biti inspiracija za tvornički odobren tuning potvrdio je upravo ovaj primjer - RS izvedba. 

Duži, širi i prostraniji od aktualne verzije Avea, ovaj koncept je i kudikamo atraktivniji. Naglašene agresivnosti kojoj pripomaže jedinstvena Boracy Blue nijansa vanjske boje Aveo nove generacije nameće se dinamičnim izgledom i moćnim nastupom, upravo na tragu američkog poimanja snagatora.

Posebno je efektno sređen prednji kraj s oversize dvodijelnom maskom i markantnim svjetlima. Nadalje, tu su 19-colni naplatci, te brojni detalji poput jedinstvenog oblika retrovizora.

Sportski karakter nastavlja se i u unutrašnjosti. Inspiracija svijetom motora kao i u slučaju novog Sparka je prisutna i ovdje - okrugli analogni brzinomjer postavljen je unutar asimetričnog LCD infozaslona s metalnim obrubom, a tu su i okrugli bočni otvori za zrak također obrubljeni aluminijem.

Chevrolet Aveo RS pokreće 1.4-litarski Ecotec motor s turbopunjačem snage 103 kW/138 KS usuglašen sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Kao i u slučaju Sparka u Chevroletu su se odlučili na drastičniji odmak. Dojam je da ova tvrtka pod pritiskom krize funkcionira osjetno bolje no u mirnodopska vremena, bar kad je u pitanju ponuda na europskom tržištu. Kako god, novi Aveo u Europu dolazi 2011. godine, a mnogi detalji s koncepta bit će dostupni i u slobodnoj prodaji.

Chevrolet je najavio da će se novi Aveo za tržište Sjeverne Amerike proizvoditi od 2011. godine u tvornici Orion u gradu Orion Township, Michigan.

Pročitajte više