Christina Aguilera kreće stopama Ette James i Elle Fitzgerald

CHRISTINA AGUILERA već je davno nagovijestila da zna i može puno više no pjevušiti popularne songove za tinejdžere, a svojim je novim dvostrukim albumom objavljenim u petak pod naslovom "Back To Basics" (Sony BMG) 25-godišnja je pjevačica po složnoj ocjeni glazbenih kritičara položila ispit zrelosti.

Miješavina popa, dancea, džeza, soula i bluesa prezentirana na albumu pod snažnim je utjecajem Billie Holiday, Otisa Reddinga, Ette James i Elle Fitzgerald, kazala je i sama Aguilera prilikom svečane promocije albuma.

"Stari soul, blues i džez korijeni su sve moderne muzike", naglasila je Aguilera. "Od svoje 8. godine slušam stare snimke tih velikana." Prema tome, kako kaže, nije joj bio nikakav problem uroniti u sound dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Međutim, izlet u prošlost kombiniran je s modernim elementima. Gospel se susreće s HipHopom, saksofoni s beatom - koncepcija koja uglavnom vrlo dobro funkcionira.

"Back To Basics" prolazi i bez cover verzija. "Riječ je o pravoj, iskonskoj i neprerađenoj muzici", smatra Aguilera. Pjesma "Nasty Naughty Boy" zvuči kao da uživo stiže iz nekog harlemskog kluba 20-tih godina, a "I Got Trouble" otpjevana je i snimljena sa starim mikrofonom kako bi zvučala staro i posve autentično.

"Volim eksperimentirati sa svojim glasom", kaže Aguilera. "Zato se na ovom albumu i čuju različite verzije mog pjevanja. Ne volim se ograničavati, ali s druge strane imam i vlastiti stil koji se uvijek može čuti. Dobro je kad stekneš vrijednost prepoznatljivosti."

Pune četiri godine su prošle od Aguilerina drugog albuma "Dirrty". "Želim da između rada su studiju, snmanja, turneja i nastupa prođe uvijek dovoljno vremena kako bih mogla razmisliti o svemu što sam doživjela", kaže Aguilera. A sada? "Sada sam se udala. I sretnija sam no ikad prije", rekla je Christina Aguilera.

Pročitajte više