Čitatelji Indexa odlučili: Ovo je najbolja serija u posljednjih 10 godina

Foto: Press

NEDAVNO smo pred vas stavili nimalo lagan zadatak - da odaberete najbolju seriju u posljednjih 10 godina

Izbor je bio napet do samog kraja - mrtva trka vodila se između dvije HBO-ove megauspješnice - "Černobila" i "Igre prijestolja".

Na kraju ste s više od 6300 glasova odabrali "Černobil". Mini-serija koja je s emitiranjem počela u svibnju ove godine, potpuno je osvojila gledatelje diljem svijeta koji su je i na društvenim mrežama još od prve epizode proglašavali najboljom serijom ikad snimljenom, a oduševila je i vas.

Druga je "Igra prijestolja" koju je prema vašim glasovima "Černobil" prešišao za više od tisuću glasova. Treći je "True Detective", četvrti "Narcos", a u top pet smjestili ste još i "Stranger Things".

"Černobil" - serija koja je osvojila svijet

"Černobil" od samih početaka emitiranja proglašavaju jednom od najboljih serija u povijesti. Scenarist Craig Mazin, redatelj Johan Renck i glumačka postava predvođena Jaredom Harrisom koji je utjelovio Valerija Legasova, ključnog člana tima koji je među prvima (ispravno) reagirao na černobilsku katastrofu, uspjeli su svjetsku javnost ponovno zainteresirati za černobilsku katastrofu, i to više nego ikad prije (od same katastrofe 1986. godine).

Petodijelna serija u prvoj epizodi prikazuje što je sve pošlo po zlu u nuklearnoj elektrani u bivšoj Sovjetskoj Ukrajini, u noći s 25. na 26. travnja 1986. godine, a zatim se bavi događajima nakon katastrofe. Prati, između ostalih, Valerija Legasova, fizičara i šefa povjerenstva koje istražuje katastrofu. Serija prikazuje koliko je tragičan incident pogodio zemlju, ali i samog Legasova. 

"Nikad u životu nisam vidio nešto tako užasavajuće kao Černobil. Ni blizu. Pravi horor, a sve se to zaista dogodilo. Ponekad ti televizijske drame mogu otvoriti oči o nečem što se stvarno dogodilo bolje nego bilo koji drugi medij", "Černobil je jedna od najstrašnijih serija koje sam ikad vidio, a to se ZAPRAVO DOGODILO", "Černobil je remek-djelo. Ako još niste počeli gledati, morate, vjerujte mi", samo su neki od komentara oduševljenih gledatelja na društvenim mrežama.

Pravila izbora

A za one koji će sigurno prigovarati oko odabira i samog izbora, moramo i pojasniti kakva su bila pravila.

Dakle, mogli ste birati između 100 serija koje su se u posljednjih 10 godina profilirale kao popularne među gledateljima. Na listi se nisu našle europske ni domaće serije jer to jednostavno ne bi bilo fer prema tim serijama koje bi se izgubile u daleko razvikanijoj američko-britanskoj produkciji.

Također, kao što su mnogi odmah primijetili, na listi nije bila ni serija "Breaking Bad", no ne zato što smo je željeli sabotirati ili nešto slično, već zato što je od ulaska na listu tu seriju dijelila samo jedna godina. Naime, s emitiranjem je "BB" započeo 2008. i premda je najveći dio emitiranja bio ključan upravo u desetljeću o kojem raspravljamo, odlučili smo ga ne uvrstiti, već se držati strogih pravila i baviti se samo serijama koje su s emitiranjem započele nakon 2009. godine.

Rezultate čitave ankete možete pogledati niže.

Pročitajte više