Ovaj čovjek peče burgere za kojima luduje Zagreb. Otkrio nam je svoje tajne

Foto: Hana Kajari/Index, Video: Duje Odvitović/Index

ČULI SMO za njih još tamo negdje pretprošlog ljeta od tadašnjeg kolege iz Španskog. "Top su burgeri, vrijedi se zaletiti", govorio nam je u nekoliko navrata, a mi nikako. Pa smo ih čak i sreli i osobno upoznali na Food Truck Festivalu prošle godine na Jarunu, probali burgere (stvarno su bili top) i obećali doći do njih čim uhvatimo malo vremena.

Sad smo konačno otišli, samo što oni više nisu na Španskom u nekoliko kvadrata, već na Rudešu (Ulica Joze Martinovića 1) u milijun puta većem prostoru, a umjesto gazde Kristijana i tek još jedne zaposlene osobe, ondje ih je sad osmero, a ni to im nije dosta.

Pričamo o Smash Baru, uvjerljivo jednom od najboljih i najposebnijih burger barova u Zagrebu, koji se razvio rapidnom brzinom, a mozak koji stoji iza cijele operacije je Kristijan Blažević, mladi Zagrepčanin koji nije prekaljeni ugostitelj ni biznismen sa sto godina iskustva, već samo jedan običan lik iz susjedstva koji zna što je dobar burger. Ali ono - dobar, dobar.

"Smash Bar je otvoren na jesen 2021. godine u Španskom. Sve je krenulo s prostorom od 30 kvadrata i 10 sjedećih mjesta. Nova lokacija se proteže na 100 kvadrata i 28 sjedećih mjesta i terasa od 160 kvadrata koja ima 40 sjedećih mjesta", objašnjava nam vlasnik.

Običan dečko koji zna što je burger

Kristijan nije čovjek od previše riječi i za vrijeme našeg snimanja gdje smo se odlučili usredotočiti na pripremu smash burgera malo ga je pojela trema, no kad objektiv nije uperen u njega, pa on krene pričati o burgerima i gostima i kolegama koji mu pomažu u podizanju cijele priče, nema tko neće primijetiti iskrice u njegovim očima.

Jasno je kako je ovaj burger majstor, koji je prošao neke proslavljene kuhinje po Zagrebu i otišao nimalo oduševljen, vrlo skroman kad treba pričati o sebi i svom uspjehu, no živi za te burgere kojima je opčinjen.

Tako nam je prepričao i kako je došlo do Cheese Lovera 2.0, burgera koji originalno nije bio na meniju, no završio je ondje zbog želja gostiju. Ova je kombinacija sastojaka, kaže nam Kristijan, bila najčešće tražena kad je riječ o tzv. custom made burgerima, odnosno burgerima koji se slažu po zahtjevu gosta.

Iste dodatke naručio je prvi, drugi, n-ti, pa su shvatili da je to to - gosti su ti koji jedu, naručuju, od kojih žive, pa zašto im ne ispuniti želju i uvrstiti to što im očito toliko paše, na jelovnik. Kako se priprema baš taj burger, pokazao nam je sam Kristijan u kuhinji u njihovom novom prostoru koji su tek priveli kraju uređivanja.

Kako nastaje Cheese Lover 2.0

Sve kreće s mesom, a kod njih nema šale pa da se kupuju tu neke gotove pljeskavice, ovo ono. Ništa to, ovdje se to sprema od nule, i to tako da se komadi mesa ručno čiste od žilica, pa melju i oblikuju. Brioche peciva su Kroštulina, a umaci su spremljeni po Kristijanovoj tajnoj recepturi.

"Meso meljemo isključivo sami. Poučeni lošim iskustvima, shvatili smo da je to jedini način kako bismo osigurali konstantnu kvalitetu. Junetinu nabavljamo od lokalnih dobavljača, isključivo s hrvatskih farmi", govori nam Kristijan, pa dodaje:

"Komade mesa čistimo od žilica i tkiva te se nakon toga usitnjuje i melje dva puta da bi se na kraju pomiješalo s određenom količinom junećeg loja kako bismo osigurali željenu sočnost. Meso začinjavamo prilikom pečenja, nikako prije."

A što je točno smash? Smash je burger koji je kod nas sve popularniji, a u Smash Baru, kako i samo ime kaže, nijedan drugi ni ne drže. Smash je, dakle, svojevrsna podvrsta burgera, a zvijezda jela je pljeskavica koja se priprema tako da se loptica mljevene junetine lopaticom zgnječi, odnosno pritisne na grill ploči. To "lomljenje" mesa rezultira hrskavošću izvana i sočnošću iznutra, a vlasnik Smash Bara nam je otkrio i zašto se odlučio baš za njih i isključivo njih.

"Kušajući jednom prilikom smash na jednom putovanju, shvatio sam da bi to moglo biti zanimljivo i kod nas. Tu je krenulo istraživanje i isprobavanje raznih recepata dok se nije došlo do ovoga što imamo danas. Ali najviše sam naučio tek kada se otvorio Smash Bar, iako naravno - nije odmoglo ni dugogodišnje iskustvo u kuhinjama", kaže.

Osim gore prikazanog Cheese Lovera 2.0, na jelovniku Smash Bara naći ćete i Classic, Smoked, Purple s ukiseljenim ljubičastim lukom, Jalapeno te Cheese Lover, prethodnik svog naprednog izdanja, koji za razliku od njega ima kisele krastavce, ali nema dimljeni sir ni smoked mayo umak. Cijene su oko 8 eura za burger, a 10 eura je cijeli meni, što uključuje burger, krumpiriće (koje pripremaju sami od nule) i piće. Skroz pristojna cijena, zar ne?

"Plan za budućnost je jednostavan. Želimo osigurati da naš proizvod ostane prepoznatljiv i kvalitetan i nakon širenja poslovanja", zaključuje naš simpatični sugovornik.

Pročitajte više