Citroen Xsara 2003. – Nova šminka i novo srce

PRIJE nekoliko dana hrvatskoj javnosti je predstavljena obnovljena Xsara. Uz manje dizajnersko dotjerivanje glavna novost je proširenje ponude 1.4 HDi agregatom, koji će zasigurno rezultirati boljim plasmanom modela na tržištu.

Trenutna generacija Xsare protekle je godine detaljno obnovljena. Dizajnerski usuglašen model sa ostatkom game dobio je bogatiju opremu i poneki novi agregat, što je uz popularnu cijenu, bilo dovoljno za uspjeh na hrvatskom tržištu. Najnoviji facelift ispravio je još jedan nedostatak, a to je tek jedan dizelski agregat u ponudi. Naime, ponuda je proširena 1.4-litrenim agregatom poznatim iz manjeg C3.

Dizajn


Kako Xsara i dalje danas djeluje dovoljno svježe, potreba za većim zahvatima nije bilo. Promjene su svedene na detalje, kao što je smještanje svjetala za maglu u donji dio branika. Pomalo neočekivano, jer je danas trend upravo suprotan.

Ostale promjene, kao što je redizajn maske hladnjaka i «zaštitne» letvice u kromiranoj boji, sastavni su dio politike gotovo svih marki prilikom facelifta. Citroenovi stilisti su otišli korak dalje i Xsaru coupe i hatchback začinili kromiranim pragovima prtljažnika.

Unutrašnjost

Od ostalih promjena tu je jednostavniji brojač okretaja (maknuta crvena boja) i ručica mjenjača u sivom tonu.

Novi motor

Kako smo spomenuli na početku, dizelska ponuda je proširena još jednim agregatom, koji će na najbolji način ispuniti rupu u ponudi. Rezultat je to tržišnih zahtjeva, koji iz dana u dan sve veći značaj daju potrebi za ovakvim agregatima.

Riječ je o 1.4-litrenom 8-ventilskom motoru snage 50/70 kW/KS  pri 4.000 okr/min, koji na najbolji mogući način odgovara potrebama najšireg sloja ljudi. Prosječna potrošnja od svega 4.5 l/100 km je posljedica primjene modernih tehnologija, kao što je common rail ubrizgavanje, upoteba kompozitnih materijala itd.

Zahvaljujući povoljnom okretnom momentu od 160 Nm pri 2.000 o/min, te relativno niskoj razini buke i vibracija, 1.4 HDi agregat pruža izniman komfor u vožnji i savršeno se uklapa u gradski ritam vožnje, ali i za dalja putovanja.

Poznate su i cijene za obnovljenu Xsaru. Najzanimljivija 1.4 HDi izvedba sa opremom Fresh i petorim vratima stoji iznosi 14.210 € do registracije.

Paket opreme Fresh nudi svu danas uobičajenu opremu kao što je daljinsko centralno zaključavanje, dva zračna jastuka, el. prednje prozore, progresivni servo upravljač, ručnu klimu i radio s CD čitačem, zatamljena stakla, maglenke i preklopivu stražnju klupu 40/60.

Pročitajte više