Čokoladna groznica u Peruu: Otkrivene tri nove vrste kakaa



ZNANSTVENICI su ovog tjedna objavili kako su otkrili tri sasvim nove vrste divljeg kakaa. Riječ je o tome da je kakao u novi svijet došao tek prije 500 godina iz Amazone, a kasnije su mu Amerikanci dodali šećer te je tako postala omiljena slastica u Americi pa kasnije i u Europi. Kako su tada bogati Europljani željeli svoj udio u industriji kakaa, sadili su svoje plantaže u Africi po kolonijama no sve se svelo na nekoliko različitih vrsta kakaa.

Znanstvenici sad tvrde kako ih ima mnogo više od ove tri, ali ih je potrebno pronaći u srcu Amazone i Perua. Zanimljivo je i da kakao industrija godišnje na globalnoj razini ostvari profit of 93 milijarde dolara. No, proći će još mnogo godina dok ne kušamo čokladu od novootkrivenog kakaa.

Potrebno je pet godina da stabljika uopće pusti korijenje, a zatim je potreban još dugi niz godina da ona daje dovoljno ploda kao i dovoljno novih sjemenki za mladice kako bi se napravila plantaža. Stoga upravo u Peruu vlada čokoladna groznica u potrazi za "odraslim biljkama" jer se pola kilograma čokolade od tog kakaa može prodati po 600 kuna "čokoholičarima" i slastičarima.

Pročitajte više