Commodore 64 slavi 30. rođendan, sjećate se toga?



SLAVNO računalo Commodore 64 poznato i kao C64 ili komodorac ovog mjeseca slavi svoj 30. rođendan. Računalo se početkom siječnja 1982. godine pojavilo u dućanima diljem SAD-a, a uskoro i cijelog svijeta, a popularnost je stekao zbog pristupačnosti i tada niske cijene.

Broj 64 u imenu računala simbolizira 64 kB radne memorije. Osnovne komponente tog računalnog sustava su 8-bitni MOS-ov procesor 6502 te zvučni čip MOS 6581 koji je uz grafički čip VIC-II bio uvelike zaslužan za uspjeh računala.

Poput većine računala s kraja 1970-ih i početka 1980-ih godina komodrac je dolazio s programskim jezikom BASIC, a on se koristio za dvije svrhe - programiranje i izdavanje danas najjednostavnijih naredbi operativnom sustavu poput učitavanja diskova ili formatiranja disketa.

Njegova zvučna kartica na sebi je imala neke glazbene programe i upravo zbog toga se on koristio za dance glazbu i stvaranje remixa. Najpopularniji program na njemu je bio Kawasaki Synthesizer iz 1983. godine.



Tvrtka Commodore nije izdala mnogo igrica za svoje slavno računalo, ali su se za to pobrinule druge tvrtke. Neke od najpopularnijih igrica bile su Delta, Commando, Impossible Mission, The Last Ninja te još brojne druge. Da su te igrice i danas popularne dokazuje i nostalgičarska stranica www.64apocalypse.com na kojoj možete i zaigrati svoju omiljenu igricu s komodorca.



Do danas je ostao zaštitni znak retro kulture, a svijetom je vladao čak 12 godina dok se tvrtka CES, koja ga je izumila i prodavala, nije raspala.  Tijekom 2011. godine najavljeno je kako replika slavnog komodorca prilagođena današnjici kreće u prodaju. Njegovo kućište opremljeno je čak i čitačem DVD-a, a cijena mu je 595 dolara.

Pročitajte više