Continental GT Speed: Najbrži i najjači Bentley svih vremena

PARALELNO s predstavljanjem dotjeranog Continentala GT slavni je proizvođač začinio ponudu legendarnom "Speed" izvedbom modela - najbržim i najjačim Bentleyem u povijesti.

Bentley kao uvod u priču o svom najatraktivnijem modelu donosi novosti vezane uz Continental GT. Naime, iako je 6.0 W12 na papiru ostao nepromijenjen, zahvaljujući novim komponentama motor je "čišći" i štedljiviji, a automobil 35 kg lakši. Konačni rezultati su 3,5 % niža emisija ugljik-dioksida i otprilike isti pad potrošnje.


Također, automobil je dobio novu generaciju ESP-a, kao i unaprijeđeni servo upravljač. Iza novih 20-inčnih naplataka kriju se diskovi promjera 405 mm sprijeda i 335 mm straga, koje je uz doplatu moguće zamijeniti većim keramičkim. Pridodamo li tomu i blage estetske korekcije vanjštine u obliku novih naplataka, prednjeg odbojnika, većeg promjera ispušnih topova i još pokojeg detalja (dvije nove boje, krom dekoracija i sl), novostima glede Continentala GT došao je kraj.


Ali koga briga za šminku kada Bentley ima novog sportskog asa. Legendarna serija "Speed" koja datira iz 1923. godine, opet je zaživjela. Conti GT u Speed izdanju razvija 9 % veću maksimalnu snagu i 15 % više okretnog momenta ili u prijevodu, 449 kW/610 KS i 750 Nm.


Epilog je 326 km/h maksimalne brzine i 4,5 sekundi za ubrzanje do 100 km/h, odnosno 10,2 sekundi za postizanje 160 km/h. Dovoljno da se zamisle svi oni koji u Bentleyu nisu nikada vidjeli rasnog sportaša. Ukoliko uopće takvi postoje.

M.N.

Pročitajte više