Curenje fotki: Provjerili smo koliko ste sigurni kad date mobitel na servis

Foto: Instagram

CURENJE privatnih fotografija Severine Kojić u javnost mnoge je potaknulo na to da se zapitaju koliko su sami sigurni kad je riječ o fotografijama, snimkama i podacima koje čuvaju u mobitelu. Čak i ako ste među onima koji vjeruju da je pjevačica sama objavila fotografije, a vama se to ne može dogoditi jer niste skloni fotografirati se i snimati u više ili manje intimnim situacijama, vjerojatno imate neki e-mail ili poruku za koju biste htjeli da se ne proširi dalje.

Najčešće se u ovakvim situacijama spominju hakerski napadi i krađa fotografija iz foldera i baza fotografija, no stručnjaci se slažu da to i nije baš tako jednostavno. Moguće je i da vam netko presreće podatke ako ste u kafiću spojeni na istu bežičnu mrežu. A moguće je i da su fotografije jednostavno bile na nekom od mobitela kojih se Severina riješila ili su joj ukradeni.

Ili je mobitel dala na servis, što svi kad-tad moraju napraviti. No koliko ste u takvim situacijama sigurni?

Na naše pitanje je li takav scenarij moguć, Jozo Bazina, direktor tvrtke I FIX IT koja se bavi servisiranjem smartphonea i tableta, odgovara: "Sve je moguće." I pritom, napominje, za svako curenje podataka sami ste krivi.

"Ako na telefonu imate osjetljiv sadržaj, primjerice poslovne prirode, vi ste odgovorni za njega, neće nitko paziti na vas", ističe.

Dodaje da je moguće da je Severini pametni telefon ukraden ili je netko imao pristup podacima na iCloudu, jer mnogi ne paze što im se diže "u oblak", te može doći do curenja podataka.

Kad je riječ o sigurnosti na servisu smartphonea, Bazina savjetuje da se pridržavate nekoliko pravila.

"Osigurajte primarnu zaštitu u smislu šifre ili uzorka. Svoje podatke s Clouda ne dijelite ni s kim, ni s mužem, ni s djecom. Ako predajete uređaj na servis, morate biti svjesni da ste potpisali radni nalog u kojem stoji da oni nisu odgovorni za podatke na njemu. Sigurnije je obratiti se velikoj službenoj firmi za servise nego nekim malim firmama ili ljudima koji to rade u fušu", ističe.

Postoje i oni koji su se snimali, a potom obrisali fotografije te misle da su sad sigurni. No jesu li zaista?

"Kod svih vrsta flash memorija u aparatima, tek nakon sedam ili devet brisanja slika nestane iz uređaja, odnosno neki je drugi sadržaj prebriše. Netko bi se istinski morao potruditi da bi se došlo do tih sadržaja, no postoje slučajevi gdje je to moguće. Ne može se reći da je nemoguće", rekao je naš sugovornik.

Pročitajte više