Čuvajte se prvoaprilskih šala

NAJLAKŠE se šaliti na tuđi račun. Zato je 1. travanj idealan dan za sve one koji smišljaju podvale i smicalice, budući da im se na taj datum to ne smije zamjeriti.

Da živite u Engleskoj, podvala bi se morali čuvati samo u jutarnjim satima, a ako nasjednete na neku od njih prozvati će vas "tikvanom", dok bi u Portugalu morali paziti na svaki sumnjivi pokret rodbine i prijatelja koji vas žele posipati brašnom.

Zbijanje prvoaprilskih šala vuče porijekle iz Francuske u 16.-tom stoljeću kada je u toj zemlji prihvaćanjem georgijanskog kalendara Nova godina počela 1. siječnja, a ne kao ranije 1.travnja.

Kako u to vrijeme nije bilo medija koji bi o tome obavijestili narod, mnogi su i dalje slavili doček po starom kalendaru i zbog toga bili ismijavani.

Ta navika se kasnije proširila po svijetu pa je i danas opasno 1. travnja zaboraviti koji je datum jer bi vam se mogla dogoditi kakva nezgodna podvala u koju ćete povjerovati.

Na internetu postoji veći broj stranica koje objavljuju poznate smicalice ili vam daju savjete za nove, a jedna od njih je da u knjižnici pored sebe ispustite kunu i kada se netko sagne da ju pokupi u tišini razderite komad tkanine pa će nesretna osoba pomisliti da joj je pukla odijeća na guzi.

Postoji i stranica na kojoj možete naručiti podvalu koja će djelovati potpuno službeno.

Tako će diplomiranom studentu poslati falsificirani dokument s faksa u kojem piše da mu diploma ne važi jer je otkriveno da mu manjka još jedan ispit, a onima koje previše ne volite "porezna uprava" će poslati uplatnicu za plaćanje dodatnog poreza.

Zabavite se i sami na www.april-fools.us gdje će vam pomoći da nekoga dobro prevarite ako sami nemate dovoljno mašte za to.

Pročitajte više