Dado Topić: Tko je Jelena Rozga?

Pričali su Dado i mlađa mu kolegica Iva Gluhak nakon jučerašnje pobjede tako o putovanju kojemu se vesele, o tome kako je i njihova vrsta glazbe konačno prepoznata na Dori i slično, a odgovora na pitanje ima li njihova pobjeda ikakve veze s prošlogoišnjom pobjedom rock grupe Lordi na Eurosongu, kao i "kaska" li to Hrvatska svake godine za prošlogodišnjom pjesmom pobjednicom na Eurosongu, nije bilo.

"Ja ne znam tko je grupa Lordi, ne pratim ja to ništa. Mi smo bend iz garaže, tamo smo dosad bili, tamo se i vraćamo ponovno vježbati." - uglavnom je bio jučerašnji komentar Dade Topića, koji je na pitanje kako komentira plasman Jelene Rozge, kao i činjenicu da nije odnijela pobjedu iako se o tome naveliko govorkalo, odgovara: "Nemojte mene to pitati, tko je Jelena Rozga?".

Nešto susretljivija pri odgovorima jučer je bila Topićeva mlađa kolegica Iva Gluhak iz grupe Dragon Fly koja se odmalena bavi glazbom, a pobjeda na Dori ispunjenje je njezina sna i dosadašnjih ambicija. Ona, kaže, živi za glazbu i drago joj je da je Hrvatska konačno priznala i ovu vrstu glazbe na manifestacijama kao što je Dora.

Da je pobijedila Jelena Rozga, pisalo bi se vjerojatno o tome kako je pobjeda namještena i kako Huljić ima svoje prste u tome. No, pobijedio je Dado Topić i Dragon Fly, grupa koja postoji već desetak godina i čiji su članovi osim plavokose pjevačice i Drago Vidaković, Branko Kužnar i Branko Badanjak. Što se ove godine opatijskim kuloarima priča o pobjednicima? Kako doznajemo, kruže glasine da je od strane Drage Vidakovića, vlasnika Croatia Recordsa (ujedno i člana grupe Dragon Fly), tijekom proteklih nekoliko dana bilo itekakvih lobiranja. Vidaković je navodno bio prilično ažuran kada je plaćanje birtijskih cehova članova žirija u Opatiji ove godine bilo u pitanju. S druge pak strane, priča se kako lobiranja nije bilo, iz razloga što za isto nije bilo ni razloga jer se Vidaković, naime, bavi glazbom u slobodno vrijeme, strastveni je kolekcionar gitara i glazba je nešto čime se bavi samo u slobodno vrijeme.

Bilo kako bilo, grupa Dragon Fly zajedno s Dadom Topićem putuje u Helsinki, dok je iza sebe ostavila primjerice Danijelu Pintarić koju ove godine neki smatraju pljuskom u lice stručnom žiriju HRT-a, budući da je ista pjevačica ostala itekako prepoznata od strane publike, što se ne bi dogodilo i da nije bilo incidenta s Vucom i njegovom diskvalifikacijom s Dore.

Kako bi se odagnala svaka sumnja o namještanju glasova, ove je godine na Dori unesen novitet - javno glasovanje, što znači da je publika imala uvid u ocjene koje je svaki član žirija ponaosob dao pojedinom izvođaču. Pobjeda je za jedan bod manje iz ruku iskliznula Kraljevima ulice i Sandri Bagarić koji su na ovotjedna pitanja otkud suradnja između spomenute grupe i operne pjevačice uglavnom odgovarali kako suradnja postoji već godinama te kako ista nikoga ne bi trebala čuditi. Jelena Rozga, ovogodišnji favorit, završila je tek na šestom mjestu.

U jučerašnjem javnom prijenosu dogodio se i poneki gaf, te su gledatelji u izravnom prijenosu tako mogli čuti svašta, pa i pokoju psovku. Velikim se organizacijskim propustom smatra i dijeljenje novinarskih akreditacija za tako željeni green room, a koje su se, iako organizatori tvrde suprotno, kako doznajemo, dijelile po principu simpatičnosti. A kako Index, kako je svima poznato, piše daleko od ulagivački afirmativnih tekstova, cijeli smo događaj popratili, pogađate - van službenih prostorija u kojima su boravili natjecatelji. Poznate smo face tako hvatali pokušavajući se provući pored osiguranja, a za Vas dragi posjetitelji, ni podvrgavanje takvom poniženju nije nam bilo mrsko. Stoga, galeriju fotografija s finalne večeri Dore ipak možete pogledati ovdje.

Foto i tekst: Branka Suvajac

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.