Dalibor Matanić: Obožavam Leonu Paraminski

 

POZNATI redatelj Dalibor Matanić u posljednje vrijeme zaista ima razloga za slavlje jer su njegovi filmovi sve zvučniji i nagrađivaniji. Kratki film "Tulum", s kojim se Matanić predstavio u Cannesu, proglašen je najboljim na sarajevskom i vukovarskom filmskom festivalu. Riječ je o drugom filmu omnibusa šest kratkih filmova na temu intima šest različitih djevojaka na šest različitih mjesta, u istome danu. U svim nastavcima omnibusa glumit će Leona Paraminski s kojom je Dalibor, kako sam kaže, izgradio posebno povjerenje.

"Prijatelji smo, ali mislim da se od svakog mladog glumca može napraviti nešto dobro. Takva je i Leona. Obožavam je. Kad smo prije osam godina radili 'Sušu', bila je mlada i super je gledati kako se glumac razvija", ispričao je redatelj za Story. "Naše su glumice genijalne i imamo ih mnogo mladih i atraktivnih. Ugodno je biti okružen lijepim ženama. No odvojio sam tu banalnu liniju muško-ženskih odnosa i razmišljam o onome o čemu snimam jer je inače posao kratkog vijeka", objasnio je Matanić koji već neko vrijeme ima djevojku Moranu.

"Ne zanimaju me ni brak, ni svadba, ni tamburaši, ni crkvena vjenčanja... "

Kaže kako nikada nikome nije dodijelio ulogu preko kreveta, ali da mu dođe Linda Evans ona bi je sigurno dobila na taj način, bez obzira na godine. O braku uopće ne razmišlja, ali djeca su druga priča: "Ne zanimaju me ni brak, ni svadba, ni tamburaši, ni crkvena vjenčanja... Ali djeca su mi super stvar i jedva čekam da mi se dogode".

"Fine mrtve djevojke", "Volim te" i "Kino Lika", Matanićevi su filmovi koji otvoreno progovaraju o tabu temama, a raspad nekih hrvatskih instant-brakova inspirirao ga je za novi uradak. "Dotaknut ću sve teme koje su opasne kako bih pokazao da nitko nije svet. Filmom se mogu korigirati stvari sa željom da svijet napraviš boljim", zaključuje Matanić.

Pročitajte više