Danas je Dan žena. Znate li zašto se obilježava?

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NA današnji dan, 8. ožujka, obilježava se Međunarodni dan žena. Svake godine 8. ožujka obilježavaju se sva postignuća, borbe i doprinosi žena diljem svijeta. Ovaj dan služi kao podsjetnik na prepoznavanje i doprinos žena u svim aspektima društva, od politike i gospodarstva do kulture i znanosti. 

Tekstilne su radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku održale javne demonstracije, prosvjedujući zbog loših uvjeta rada i niskih plaća.

Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je onaj iz 1908., kada je New Yorkom marširalo 15 tisuća žena tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Marširalo se pod sloganom "Kruha i ruža". Kruh je simbolizirao sigurnost, a ruža kvalitetu života.

Prvi Dan žena obilježen je početkom prošlog stoljeća, odnosno 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama. U Kopenhagenu je 1910. utemeljen Dan žena međunarodnog karaktera, u čast pokreta za ženska prava i izgradnju potpore za ostvarivanje prava glasa za žene.

Brzo se obilježavanje ovog dana proširilo i na druge zemlje, pa je 1911. Međunarodni dan žena obilježilo preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

8. mart danas

Ove godine će se održati i tradicionalni noćni marševi u Zagrebu, Šibeniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu, kao i niz drugih manifestacija diljem zemlje.

Okupljene i okupljeni pod ovogodišnjom parolom "Feminizam i gotovo" počet će se sastajati u 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, a povorka prema parku Zrinjevac kreće u 18:30. I ove godine podsjećaju na borbu bez kraja, odnosno na isticanje važnosti ženskih prava te ravnopravnost i jednakost. 

''Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo: nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!'' poruke su koje su se mogle čuti na Noćnom maršu.

 

Pročitajte više