Danas je prvi dan proljeća. Evo zašto već godinama dolazi dan ranije

Foto: Davor Puklavec/Patrik Macek/PIXSELL

Danas, 20. ožujka u 16:33 službeno počinje najljepše godišnje doba - proljeće. Naime, danas nastupa ravnodnevica koja najavljuje kraj zime, odnosno na današnji datum noć i dan bit će jednake duljine.

Iako su mnogi u školi učili da proljeće počinje 21. ožujka, posljednja dva desetljeća proljeće nam kalendarski dolazi 20. ožujka. Stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proljeće dolazi dan ranije zbog dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba: meteorološke i astronomske.

Meteorološkom metodom - meteorolozi promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi. To se određuje klimatološki, praćenjem statistike o temperaturama i koordinira prema kalendaru, kako bi se godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba. Prema ovoj metodi, svako godišnje doba traje tri mjeseca.

Druga, astronomska metoda, temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Prema ovoj metodi, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23.5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. 

Pročitajte više