David Beckham najutjecajniji čovjek Velike Britanije

NOGOMETAŠ Manchester Uniteda David Beckham, kojeg idoliziraju navijači i tinejdžerke širom Engleske, sada je, čini se, osvojio i srca britanskih akademika, koji ga opisuju kao globalni fenomen i sportskog mesiju.

U istraživanju naslovljenom ´One David Beckham: Celebrity, Masculinity and the Soccerati´ dva sveučilišna profesora tvrde da je on najutjecajniji čovjek u Velikoj Britaniji.

´Njegov imidž je globalan fenomen, jer privlači vrlo širok spektar ljudi´, kazao je jedan od njih, dr. Andrew Parker, s Odsjeka za sociologiju Sveučilišta u Warwicku.

Parker i njegov kolega Ellis Cashmore sa Sveučilišta u Staffordshireu tvrde da je Beckham, suprug bivše članice benda Spice Girls, Victorije, dijelom ´novi čovjek´, dijelom ´dječak´, dijelom ´otac´ i dijelom ´stari industrijalac´.

Nijedan nogometaš u povijesti engleskog nogometa nije se ni približio slavi koju on uživa.

Parker i Cashmore u svom istraživanju opisuju Beckhama kao ´globalni fenomen, izabranika, sportskog mesiju, nositelja komercijalnog standarda te sportsku ikonu´.

Oni tvrde da je transformirao odnos muškaraca prema modi, očinstvu i homoseksualnosti, istodobno ostajući vjeran vlastitom podrijetlu iz radničke sredine.

Beckham je postao žrtveno janje za frustracije milijuna engleskih poklonika nogometa 1998. godine kad je zaradio crveni karton na utakmici Svjetskog prvenstva protiv Argentine. Mnogi su upravo njegov ispad i udaranje argentinskog reprezentativca Diega Simeonea krivili za poraz Engleske.

No, nakon toga je prošao kroz kompletnu transformaciju na i izvan nogometnog terena. Njegova je nogometna karijera ponovno u usponu, a u međuvremenu je postao modna ikona i odani otac sinova Brooklyna i Romea.

Pročitajte više