Dickens: Izvorni san izdavača

STRELOVIT uspjeh romana o Harryju Potteru donosi nove rekorde, no najveće promjene u izdavaštvu dogodile su se prije više od 150 godina, iz pera tada 24-godišnjeg Charlesa Dickensa.

Dickens je stekao slavu 1837. godine - iste godine kada je kraljica Viktorija došla na prijestolje - svojim prvim velikim komičnim romanom "Pickwickovi spisi". Do svoje smrti 1870. godine postao je gotovo nacionalna institucija, čije su priče i likovi obilježili cijelu jednu eru.

Njegova djela, "Božićna priča" i "Oliver Twist", objavljivana su u tjednim ili mjesečnim nastavcima te opisivana kao sapunice svojeg vremena. Ovaj način objavljivanja potpirivao je iščekivanja novih obrata u zapletu priče i povećavao prodaju. Tijekom serijala romana "Velika iščekivanja", nastavci priče nadmašili su prodaju novina Times.

Dickens je prodao iznimno velik broj primjeraka s obzirom na činjenicu da polovica stanovništva nije znala čitati. Smatra se da ga je čitao svaki deseti pripadnik pismene populacije. Mnogo više nepismenih ljudi uživalo je u njegovim djelima, skupljajući se u konačištima ili kavanama kako bi slušali čitanja najnovijih poglavlja.

U trendu koji je najavljivao suvremene filmske adaptacije, Dickensova su djela odmah adaptirana za kazalište, dok su se suveniri, primjerice Pickwickovi šeširi ili cigare, prodavali željnoj publici.

"Dickens je jednom rekao da je na ulicama Londona poznat kao i katedrala St Pauls, i vjerojatno je bio u pravu", primijetio je profesor Michael Slater, stručnjak za Dickensa, za BBC News Online.

Međutim, piščev glavni problem bio je da su u to vrijeme zakoni o autorskim pravima bili prilično slabi, rekao je profesor Slater. Dickens nije mogao kontrolirati trgovanje svojim djelima i nije imao nikakvih prihoda od mnogobrojnih predstava prema njegovim djelima.

Stoga, iako se njegova slava može usporediti s onom suvremene spisateljice J. K. Rowling, novac ne može. U trenutku smrti, njegov imetak je ipak iznosio 93.000 funti, što nije bio mali iznos 1870., ali sigurno se nije mogao pohvaliti činjenicom da je bogatiji od same kraljice, za razliku od 280 milijuna funti "teške" J. K. Rowling.

Dickensov utjecaj još je i danas izrazito velik, usprkos činjenici da je njegov lik nestao s novčanica od 10 funti. U nedavnom BBC-evom istraživanju o omiljenim knjigama stanovnika Velike Britanije, nijedan autor nije imao više knjiga na ljestvici najpopularnijih 100 od Charlesa Dickensa - s pet naslova. Treba priznati da je J. K. Rowling na ljestvicu uspjela ubaciti četiri naslova - i to prije nego je objavljen nastavak "Velered Feniksa".

"Dickens nije samo bio čovjek svojeg vremena, već čovjek za sva vremena. Mnoge ustanove koje je kritizirao još i dan danas imaju iste probleme kao i tada. Još uvijek se prepiremo bismo li trebali podučavati činjenice u školama i još i dan danas slušamo strašne priče o zlostavljanju djece u ustanovama. Njegovi su likovi jednostavno besmrtni", rekla je Thelma Grove iz Dickensove bratovštine.

Pročitajte više