Dječje zvijezde 90-ih: Nekad na vrhu, a gdje su sada?

ZVIJEZDE filmskih i televizijskih ekrana koje su žarile i palile devedesetih danas su već zaboravljena priča. Samo rijetki od njih uspjeli su izgraditi blistave karijere nakon velike popularnosti koju su stekli jednom ulogom u dječjoj dobi. Kamo su nestali i što sada rade? Neki su shvatili kako gluma nije njihov poziv i posvetili se drugim zanimanjima, dok drugi još uvijek očajnički traže priliku da ponovno zablistaju.

Cameron Finley

Dječak koji je svoju prvu ulogu odigrao u filmu Clinta Eastwooda "Savršen svijet" iz 1993. godine danas je student molekularne biologije. U svijetu filma napravio je sve što je mogao još u djetinjstvu te se nakon toga dostojanstveno posvetio obrazovanju. Iako je kao klinac glumio s velikim zvijezdama, nije odabrao glumu kao svoj životni poziv. Pamtimo ga iz filmova "Što muči Gilberta Grapea" iz 1993. godine gdje je glumio s Johnnyjem Deppom i Leonardom DiCaprijem te kao Beavera iz filma "Leave It to Beaver" s kraja 90-ih. Sada je 22-godišnjak, još uvijek studira i uopće se ne bavi glumom.

Mason Gamble

Sigurno je puno poznatiji kao Vragolasti Denis iz istoimenog filma iz 1993. godine. Dječaku se gluma očito jako svidjela pa se pred kamerama zadržao sve do danas iako nije postigao prevelik uspjeh. Još kao dijete glumio je u nekoliko slabo zapaženih filmova. 2005. godine pojavio se u filmu "Close to Home", a sljedeće godine glumio je u nekoliko epizoda serije "CSI Miami". Danas ima 26 godina i još uvijek čeka ulogu koja bi mu vratila staru slavu kakvu je postigao kao Vragolasti Denis.

Tahj Mowry

Tahj Mowry u Americi je bio megapopularan kao T.J. Henderson iz serije "Smart Guy", a mi ga možda pamtimo iz još jedne bezbroj puta reprizirane humoristične serije "Puna kuća". No, slatki dječačić koji je dobro prolazio kod publike dok još nije znao množiti i dijeliti, kasnije je teže pronalazio uloge koje bi mu odgovarale. Pojavio se u nekoliko Disneyjevih projekata, otpjevao je pjesmu "Circle of Love" na soundtracku "Kralja lavova". Prije tri godine pojavio glumio je Matta u seriji "Kućanice", a trenutno nema nikakav važniji angažman.

Jaleel White

Mi koji živimo u Hrvatskoj ne možemo ga izbjeći koliko god se trudili. Već godinama nas njegov unjkavi glas progoni s domaćeg TV kanala u bezbroj puta ponovljenom serijalu "Pod istim krovom". Steve Urkel je možda bio simpatičan kada smo prvi put čuli njegovo legendarno "Did I do that?", ali od tog prvog puta već se previše puta ponovilo. Nakon te serije, Jaleel se pojavio u još nekoliko sličnih projekata kao što su serije "Sonic Underground" i Grown Ups", ali niti jedna nije ponovila uspjeh koji je postigla "Pod istim krovom". U lipnju 2006. godine internetom je počeo kružiti mail s lažnim novinskim člankom o tome kako se Jaleel ubio ostavivši oproštajnu poruku s najpoznatijim citatom Stevea Urkela "Did I do that?" White je to komentirao: "Koliko god se čovjek trudio živjeti svoj život ispravno, uvijek mora biti spreman na pokoji niski udarac. Ovo što se o meni pisalo upravo je to, moja porcija niskih udaraca".

Macaulay Culkin

"Sam u kući" je definitivno bio omiljeni dječji film devedesetih. Plavokosi dječak Kevin koji se mora pobrinuti sam za sebe i obraniti dom od zločestih pljačkaša osvojio je svijet, a nakon toga pojavili su se i nastavci. Macaulaya Culkina smatrali su najuspješnijom dječjom glumačkom zvijezdom nakon Shirley Temple te je bio najbolje plaćena dječja zvijezda. Snimio je i filmove "Moja djevojka" te "Dobar sin", no oni nisu bili toliko uspješni kao "Sam u kući". Nakon nekoliko godina pauze, Culkin se glumi vratio 2000. godine u kazališnoj predstavi Madame "Melville" na londonskom West Endu. Osim toga, pokušao se probiti natrag u holivudski svijet. Snimio je crnu komediju "Sex and Breakfast", gostovao u seriji "Will and Grace", a počeo se baviti i pisanjem. 2006. godine objavio je poluautobiografski roman "Junior" u kojem se bavio nestabilnim odnosom s ocem, ali niti njegove uloge niti knjiga nisu postigli veliki uspjeh. Sve do danas glumac se tu i tamo pojavi u ponekoj seriji, no jasno je kako će ga cijeli život pamtiti upravo po ulozi Kevina. Ove godine Culkin će napuniti 30. godina. Iza sebe ima propali brak s Rachel Miner, a trenutno je oženjen Milom Kunis.

Elijah Wood

Svoju je filmsku karijeru gradio polako, a danas je još uvijek megapopularan kao Frodo Baggins iz trilogije "Gospodar prstenova". Glumiti je počeo rano, no od početka je radio s velikim imenima. U filmu "Paradise" iz 1991. godine glumio je s Melanie Griffith i Donom Johnsonom, a nakon toga s Melom Gibsonom i Jamie Lee Curtis u filmu "Zauvijek mlad". S Kevinom Costnerom 1994. godine je glumio u filmu "The War", a za tu ulogu bio je nominiran za nagradu "Young Star Award", koju je poslije dva puta i dobio. Iz godine u godinu glumio je sve više, ponekad je dobivao veće uloge, a ponekad tek usputne, sve do audicije za Froda Bagginsa. Ta ga je uloga najviše proslavila, no on se iste godine pojavio i u krimi drami Eda Burnsa "Ash Wednesday". I nakon slavne trilogije Wood je ostao prisutan te do danas glumio u brojnim filmovima i glazbenim spotovima, a okušao se i kao voditelj i domaćin raznih ceremonija.

Pročitajte više