Dora 2010: Doris Teur pobjednica polufinala Dore, favoritkinje Feminnemke četvrte

POBJEDNICA polufinalne večeri Dore je mlada debitantica Doris Teur koja je s pjesmom "Ti me ne zaslužuješ" osvojila 16 ukupno bodova. Na drugom mjestu su Franko Krajcar i Indivia s etno pjesmom "Jobrni je jobrni" koja je osvojila 15 bodova, a treća klapa Iskon čija je pjesma "Vrime je za kraj" dobila 14 bodova.

Među osam izvođača koji su se plasirali u finale su grupa Feminnem koje su slovila kao favoritkinje, s pjesmom "Lako je sve", Giuliano s pjesmom "Moja draga", skupina Valungari koji su pjevali "Vol or nevol" i Swing Mamas s pjesmom "Trio Tulipan". Najveće razočaranje su svakako Feminnemke koje nisu pretjerano oduševile glasače, ali su ipak izborile finale, a posebno čudi što se u finale nije plasirala Martina Vrbos koja je imala upečatljiv nastup i solidnu pjesmu koju je odlično otpjevala. Treba naglasiti da je ove godine publika u potpunosti odlučivala o finalistima, jer je žiri ukinut.

Ovogodišnje 18. po redu polufinale Dore započela je grupa Feminnem pjesmom "Lako je sve". Djevojke su prilično uigrano izvele ljubavnu baladu, s primjerenom scenografijom. Duge haljine, klupica i minimalna plesna koreografija dočarale su romantični ugođaj pjesme, a kako ne bi bilo nikakvih nedoumica oko karaktera pjesme, na kraju su djevojke stale u veliko srce postavljeno na pozornici.

Mlada nada umilnoga glasa, Mijo Lešina izveo je pjesmu "Tajna ljubavi" za koju je rekao da je posvećena Bogu, ali se svatko u njoj može naći. Minimalna scenografija i profinjeni outfit nisu skretali pozornost s Mijinog kvalitetnog glasa, a oko njega se motala tek jedna plesačica.

Grupa Valungari s pjesmom "Vol or ne vol" dobrodošlo su osvježenje u nizu srcedrapateljnih balada. Obučeni u etno rock kombinaciju, oživjeli su atmosferu skačući po pozornici, a poseban prizvuk pjesmi dali su narodni instrumenti i osebujna pjevačica.

Martina Vrbos ostala je dosljedna urbanom zvuku i stajlingu. Pomalo podsjećajući na Rihannu, Martina je otpjevala pjesmu "Ti i ja" koju je Ivor Vucelić posvetio Miji Kovač. Još jedna romantična balada, ali sa soul prizvukom popraćena je s nekoliko ženskih back vokala koje su stajale uz Martinu i dopunile njen dubok, izražajan glas.

Betty Belle probala je pjesmom "Ne" pokazati da na Dori ima mjesta i za mlade buntovnike. U pratnji nekoliko cura na gitarama, izvela je svoju živahnu pjesmu, bez neke posebne koreografije. Stajling je bio u stilu Avril Lavigne, s kombinacijom roze i crne boje.

Grupa Teška industrija nastavila je niz živahnijih pjesama. "Nazovi stvari pravim imenom" nije ostavila poseban dojam, uz klasičan nastup benda raspoređenog uz mikrofone po pozornici, s pjevačicom u prvom planu.

Nikola Marjanović još je jedna mlada nada, osebujnog i izvježbanog glasa. Soul baladu "Ti i muzika" otpjevao je vrlo izražajno, a neobična gitara i jedna plesačica uz puno dima na pozornici, bili su jedina koreografija.

Klapa "Iskon" svoju pjesmu "Vrime je za kraj" nije otpjevala a capella - bez pratnje instrumenata kako se obično izvode klapske pjesme. Malo preglasna glazba prikrila je njihovo višeglasje koje bi bolje došlo do izražaja da je izvedeno možda samo uz jedan instrument.

Carla Belovari započela je izvedbu pjesme "Sada osjećam to" za klavirom koji je čak povremeno i svirala. Tri kvalitetna back vokala dobro su se dopunjavala s jakim glasom pjevačice, a romantičnu pjesmu dopunio je romantični stajling.

Pjesma Dražena Žanka "Moja ljubav jedina" klasičan je zabavnjak kakav se nekad često pjevao na ovakvim manifestacijama. Pjevanje iz svega glasa, patnički izraz lica i odijelo standardna su koreografija ovom tipu glazbe.

Filip Dizdar nije pokazao puno ambicije izvedbom pomalo dosadnjikave pjesme "Sunce". Dečko ima potencijala, ali ako želi dostići popularnost sestre Natali trebat će mu puno više od bezveznog t-shirta i cupkanja za mikrofonom.

Swing Mamas dočarale su ugođaj pedesetih godina prošlog stoljeća i za razliku od ostalih kandidata njihov je nastup bio zaokružena cjelina. Pjesma "Trio tulipan" izvedena je besprijekorno, a ples, haljine i frizure su oživjele retro zvuk kakav se na Dori rijetko čuje.

Vokalna skupina "Rivers" bila je ugodna oku i vizualni nastup im je bolji od vokalnog. Cure su dobro otpjevale pjesmu "Bez tebe", ali ponavljajući iste tri riječi i dva tona činilo se kao da nikad neće završiti.

Mlada Doris Teur ima predispozicije da postane kvalitetna pjevačica. Glasom i stasom pomalo podsjeća na Vannu, ali trebat će joj još mnogo rada i nastupa da bi dostigla njenu kvalitetu. Bezizražajnu pjesmu "Ti me ne zaslužuješ" otpjevala je korektno, ali ne bi bilo loše da si uskladi i back vokale koji su povremeno "stršali" uz nju.

Franko Krajcar i Indivia njeguju etnozvuk koji je uvijek dobro čuti na Dori. Pjesma "Jobrni je, jobrni" doduše zvuči drugačije od ostalih večerašnjih pjesama, ali nije nimalo upečatljiva. Zanimljiviji je bio nastup u narodnim nošnjama, s tradicionalnim instrumentima i uz malo cupkanja.

Jedan od rijetkih poznatih izvođača na ovogodišnjoj Dori, Giuliano izveo je pjesmu "Moja draga" koja nimalo ne odudara od njegovog uobičajenog repertoara. Riječ je o klasičnom zabavnjaku kojeg je splitski pjevač izveo onako kako to inače čini - jakim, grlenim glasom. Imao je Giuliano puno boljih izvedbi.

Pročitajte više