Dosad neobjavljena pisma Charlesa Dickensa bit će izložena u Londonu

Foto: EPA

JEDANAEST dosad neobjavljenih pisama Charlesa Dickensa bit će prvi put izloženo u srijedu u Muzeju Charlesa Dickensa u Londonu. Pisma pružaju uvid u autorove navike čitanja i pisanje projekata, kao i pojedinosti o putovanju u Švicarsku opisivane prijatelju. U pismu od 10. veljače 1866. Dickens se žali na ukidanje dostave pošte nedjeljom i prijeti da će se odseliti.

"Moram reći da se odlučno i oštro protivim tome da mi se nanese takva neugodnost", piše ogorčeno Dickens. 

“Ima mnogo ljudi u ovom selu Highamu, vjerojatno, koji u godinu dana ne prime ili ne pošalju onoliko pisama koliko ja obično primim i pošaljem u jednom danu... U najboljim sam odnosima sa svojim susjedima, siromašnim i bogatima, i vjerujem da bi im bilo žao da me izgube", stoji u pismu.

“Ali bio bih toliko sputan predloženim ograničenjem i mislim da bi me to prisililo da prodam svoju imovinu i napustim ovaj dio zemlje”, piše nadalje.

"Zbirka daje uvid u niz tema koje su mu zaokupljale um"

Pisma su među više od 300 predmeta koje je Muzej Charlesa Dickensa u Londonu 2020. otkupio od američkog kolekcionara, uključujući osobne predmete, portrete, skice, plakate i knjige. Cijelu zbirku, vrijednu 1.8 milijuna funti, muzej je kupio uz pomoć Memorijalnog fonda nacionalne baštine, Art Funda, Prijatelja nacionalnih knjižnica i Dickensove stipendije.

Emily Dunbar, kustosica u muzeju Charlesa Dickensa, rekla je: "Jedna od najboljih stvari u ovoj zbirci pisama je to što pruža uvid u Dickensovo pisanje u njegovim 30-im, 40-im i 50-im godinama i niz tema koje su mu zaokupljale um.

Pismo u kojem se žali zbog gubitka nedjeljne poštanske dostave izvrstan je primjer Dickensova iskazivanja samovažnosti, pri čemu dolazi do izražaja njegova svijest o vlastitoj velikoj slavi i položaju u društvu.

Također spominje ogromnu količinu pisama koja odlaze i stižu na njegovu adresu, od kojih je ovaj novi set sićušan, ali zabavan djelić".

Dickens je napisao mnoge klasike uključujući Olivera Twista, Božićnu priču i Davida Copperfielda. Izložba će se moći razgledati u muzeju Charlesa Dickensa i na internetu od srijede.

Pročitajte više