Držite ove namirnice u hladnjaku? Radite veliku grešku

Foto: Instagram

MNOGI ljudi misle da je bolje držati hranu u hladnjaku jer su tako manje šanse da se pokvari. 

No, hladnoća može negativno utjecati na okus i teksturu namirnica pa neku hranu ipak ne biste trebali držati u hladnjaku. Mnoge namirnice s ovog popisa ljudi redovito stavljaju na hlađenje pa će vas lista sigurno iznenaditi.

Rajčice

Iako mnogi misle da će rajčice sporije trunuti na hladnoći, no boravak u hladnjaku će na rajčice zapravo djelovati negativno i promijeniti im okus i teksturu. Istina je da će hladnoća usporiti proces sazrijevanja rajčice, no ona će izgubiti svoju aromu, a teksturom će postati mekana i naborana.  Zato ih je najbolje držati u kuhinji, negdje gdje su vam pri ruci.

Bosiljak

Ako držite bosiljak u hladnjaku on će brže istrunuti, ali i izgubiti svoj prepoznatljiv miris i aromu te pokupiti mirise ostalih namirnica u hladnjaku. Najbolje je da ga držite u šalici s čistom vodom, poput cvijeća.

Krumpir

Držanje krumpira u hladnjaku njegov škrob veoma brzo pretvara u šećer pa ćete nakon kuhanja dobiti presladak, brašnast i neukusan krumpir. Krumpir je najbolje držati na mjestima poput ostave ili podruma.

Kruh

Držanje kruha u hladnjaku da mu se produži rok trajanja je jedna od najvećih zabluda u kućanstvima. Temperatura u hladnjaku ubrzava proces kristalizacije škroba i kruh tako postaje tvrđi i gubi okus, puno brže nego na sobnoj temperaturi.

Banane

Banane su tropsko voće i najbolje funkcioniraju na visokim temperaturama. Držanje banana u hladnjaku će utjecati na koru koja će postati crna, ali i zasutaviti proces sazrijevanja. Ovo je dobra opcija jedino za one koji vole zelene banane i ne obaziru se na izgled hrane.

Lubenice

Američki Odjel za poljoprivredu je otkrio da lubenice čuvane na sobnoj temperaturi imaju mnogo više antioksidansa nego one čuvane u hladnjaku. Također, otkrili su da je rok trajanja lubenice mnogo kraći kada se ona nalazi u hladnjaku. Iako svi ljeti vole uživati u hladnim lubenicama, izgleda da bi mnogo bolje bilo držati ih na sobnoj temperaturi.

Pročitajte više