Dubrovnikom prošetali "turistički roboti"

PERFORMERSKA skupina Agregat organizirala je danas u dubrovačkoj staroj jezgri performans pod nazivom "Analogni snovi o Dubrovniku". Neobični turisti su prošetali od Pila, preko Straduna do Porporele i natrag uz stručnog robovodiča iz Robotske Turističke Agencije. "Ovca ili robot? pitanje je sad...", slogan je pod kojim se ovaj umjetnički prikaz odvio.

Agregat čine Marijeta Čalić, Ivana Butigan i Ines Tričković, a danas im se pridružilo još tridesetak osoba koje su odlučile poslati poruku kako većina turista koji pohode Stradun i dubrovačke zidine, zapravo ni ne znaju gdje su došli, je li to grad. država ili otok. Performans "Analogni snovi o Dubrovniku" nastavak je performansa "Analogni snovi" koje je skupina Agregat izvela u sklopu festivala Re-Akcija 2009. godine koji je organizirala Udruga mladih Orlando.

Performans je, inače, umjetnička reakcija na društvene pojave, anomalije, osjećaje te odnose. U svojoj najužoj definiciji, to je stvaran događaj koji se odvija ovdje i sada. Iako je performans kao medij svoj legitimitet u umjetničkom smislu stekao još sedamdesetih godina, kod nas je ta praksa i dalje marginalizirana i neshvaćena, kako u javnosti, tako i u umjetničkom miljeu.

Pročitajte više