Zhong Zhong i Hua Hua rođeni su u laboratoriju, a njihova priča mogla bi vas natjerati na razmišljanje

Screenshot: YouTube

VRLO vjerojatno ovih dana na internetu ste vidjeli fotografiju kloniranih majmuna. Radi se o identičnom dvojcu japanskih makaki majmuna koji su klonirani istom tehnikom kao i ovca Dolly.

Zhong Zhong i Hua Hua rođeni su prije nekoliko tjedana u laboratoriju u Kini, a uspješno su klonirani iz 80. pokušaja, što je pokrenulo brojne rasprave o etičnosti tog postupka.

Qiang Sun s Instituta neuroznanosti koji djeluje pri kineskoj Akademiji znanosti poručio je kako će klonirani majmuni biti korisni za proučavanje bolesti na genetskoj bazi, pri čemu je naveo nekoliko vrsta raka te poremećaja metabolizma i imunog sustava, piše Unilad.

U studiji koja je objavljena u časopisu Cell stoji kako su Zhong Zhong i Hua Hua uspješno klonirani nakon 79 neuspjelih pokušaja. Bila su klonirana i dva druga majmuna od različite vrste stanica nego Zhong Zhong i Hua Hua, no oni nisu preživjeli. 

"Pokušali smo nekoliko različitih metoda, no samo je jedna uspjela. Bilo je toliko neuspjeha prije nego što smo uspjeli pronaći način da uspješno kloniramo majmuna", rekao je doktor Sun, a njegov kolega Muming Poo dodao je kako je svjestan da budućnost istraživanja na primatima bilo gdje u svijetu ovisi o tome da znanstvenici slijede stroge etične standarde.

Statistike pokazuju da 96% kloniranih životinja ne preživi više od pola godine.

Dok neki tvrde da proces kloniranja doprinosi misiji čovječanstva u liječenju bolesti, a može pomoći borbi protiv izumiranja životinja, drugi preispituju njegovu nužnost, ili prije svega etičnost. Kritičari tvrde da će to uzrokovati važne etičke dileme jer je ovo kloniranje korak bliže kloniranju ljudi.

Prije dvadesetak godina ovca Dolly ušla je u povijest kad je klonirana na Roslin institutu u Edinburghu. Bilo je to prvi put da su znanstvenici uspjeli klonirati sisavca od materijala iz jezgre stanice.

Otada su istom metodom znanstvenici pokušali klonirati mačke, pse, svinje, miševe i štakore. Zhong Zhong i Hua Hua prvi su primati koji su klonirani ovom tehnikom.

Dolly je tad jedina preživjela, a za njezino kloniranje bilo je potrebno 277 pokušaja. Čitav životni vijek pratili su je zdravstveni problemi, a umrla je od raka pluća. Eutanazirana je sa šest godina, 2003. Životni vijek ovaca kao što je bila Dolly iznosi 11-12 godina.

Očekuje se kako će tijekom nadolazećih mjeseci biti rođeno još klonova makaki majmuna.

Pročitajte više