Dva TV spota usporedila Busha s Hitlerom

DVA potencijalna televizijska spota koja su sudjelovala u natjecanju američkog ljevičarskog internet portala MoveOn.org usporedila su američkog predsjednika George W. Busha s Hitlerom i izazvala gnjevne prosvjede republikanaca i židovskih organizacija.

Portal MoveOn.org je u svom natjecanju "Bush u 30 sekundi" pozvao sudionike da snime i pošalju kritičke televizijske reklame o Bushu, a najbolju bi trebali odabrati posjetitelji web stranice.

Među 1.500 pristiglih spotova našla su se i dva koja Busha uspoređuju s Hitlerom, kako u politici tako i fizičkim izgledom.

Jedan od spotova koristi vizualne efekte pokazujući Hitlerovu sliku koja se uobličuje u Bushovu. Drugi uspoređuje Bushovu akciju na Irak s Hitlerovim nastojanjem da pokori Europu i tvrdi: "Što su bili ratni zločini 1945. godine, to je američka vanjska politika 2003."

"Ovo je najgori i najogavniji oblik političkog govora mržnje", izjavio je predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora Ed Gillespie i zatražio ispriku portala MoveOn.org.

Utemeljitelj toga portala Wes Boyd je uzvratio da republikanci zlonamjerno zavode javnost tvrdeći da je njegova organizacija pokrovitelj spotova. Boyd je naglasio da nijedan od spotova nije njihov niti njihova pojava na web stranici znači da ih ta organizacija podržava. Međutim, ipak je priznao da spotovi s Hitlerom pokazuju nedostatak dobrog ukusa.

Više od 100.000 posjetitelja web stranice izabralo je 15 finalista, a među njima nisu dva spota s Hitlerom. Skupina političkih stručnjaka i slavnih osoba između finalista će izabrati jedan spot koji bi trebao biti prikazan na televiziji.

Američke židovske skupine poput Američkog židovskog kongresa, Centra Simon Wiesenthal i druge kritizirale su MoveOn.org što je na web stranici uopće objavio spotove koji uspoređuju Busha s Hitlerom.

Američki kongresnik Eric Cantor nazvao ih je MoveOn.org poticateljem mržnje. "Ja sam, kao Amerikanac i Židov, zgađen komotnom upotrebom Hitlera što rade liberalni demokrati i skupine poput MoveOn.org", rekao je Cantor.

Pročitajte više