Ekscentrični bogataši u bijesnim autima okupirali metropolu

UOBIČAJENE ljetne destinacije ekipa nizozemskih biznismena i ovog je ljeta, kao i prošlih godina, zamijenila turnejom nazvanom "The Challenge 2007.", u sklopu koje tjedan dana provode na cestama diljem Europe, pritom se odlično zabavljajući i, naravno, trošeći novac. Ove im se godine na putu našao i Zagreb, pa su danas u velikom stilu stigli u Hotel Esplanadu kako bi i nama Hrvatima pokazali kako se punim plućima uživa u životu.

Puno prije sezone godišnjih odmora ekipa nizozemskih poslovnjaka, uz ponekog prijatelja iz Belgije, počinje planirati "The Challenge", turneju po europskim zemljama. Na put odlaze isključivo s tri marke automobila čiji su veliki obožavatelji - Ferrarijem, Lamborghinijem i Porscheom, a njihovi ljubimci na četiri kotača nerijetko su ukrašeni i prate osebujni modni stil svojim bogatih vlasnika. Naime, ekscentrični bogataši Europom putuju kostimirani, pa smo i u Zagrebu tako sreli Pirate s Kariba, Djeda Božićnjaka, ratnike, radnike i brojne druge likove u koje se bogati Nizozemci "ufuravaju" na svom putovanju.

"Hrvatska ima odlične ceste"

Nakon Mađarske, Češke, Njemačke i Slovačke, u njihovom sedmodnevnom putovanju na red je došla i Hrvatska, iz koje putuju u Italiju, a zatim nazad doma, jer treba početi zarađivati novce za sljedeću ekspediciju. "Hrvatsku smo izabrali jer ima odlične ceste. Na najboljoj cesti u Nizozemskoj dopušteno je voziti samo 80 km/h, onda vam je jasno kakvo je stanje kod nas. U Hrvatskoj je situacija drugačija, pa nesmetano uživamo", kaže nam Sjoerd Van Stokkum, jedan od inicijatora putovanja.

Njihov princip ljetovanja vrlo je jednostavan, ali i efektan - putuju različitim zemljama, odsjedaju u skupocjenim hotelima i pritom troše hrpu novca, a u svakoj zemlji priušte si nezaboravan tulum na kojem, kako doznajemo, alkohol teče u potocima. Kako u rodnoj zemlji rade punom parom, želja im je, kažu, "pustiti mozak na pašu", pa kostimirani i odlično raspoloženi na sebi svojstven način upoznaju ljepote Europe, kako geografske, tako i one gastronomske. Njihovu filozofiju najbolje je opisao sjajno raspoloženi Van Stokkum: "Naporno radimo i sanjamo o ovom tjednu. A kad on napokon dođe, nema stajanja, jer život je prekratak da bismo ljeto provodili samo u plićaku!".

D.K.
Foto: I.L.

Pročitajte više