Ekskluzivno: Kerum spasio koncert U2 njegovom selidbom na Poljud!

"NISAM vidio ružnijeg i neprikladnijeg stadiona za održavanje spektakla koji U2 mora ponuditi obožavateljima", ekskluzivno je za naš portal izjavio glavni menadžer irske supergrupe Paul McGuinness nakon što su na par sati bila otkazana oba koncerta U2 u Zagrebu.

Umjesto za Bandićevu, U2 će poslužiti za Kerumovu gradonačelničku promociju!

Nevjerojatnom srećom za obožavatelje banda iz Hrvatske i drugih zemalja, spektakl je spasio nitko drugi do mecena iz Ogorja - Željko Kerum, koji je reagirao promptno i odmah nakon informacije kako je management U2 otkazao koncerte zbog neprikladnih uvjeta na zagrebačkom stadionu, ponudio vlastiti novac kao jamstvo i da se koncerti u istim terminima (9. i 10. kolovoza) održe na splitskom Poljudu!

Keruma će to zadovoljstvo koštati četiri milijuna funti. Toliko naime, organizatori turneje traže na ime garancija za svaki koncert.

Zagrebačke karte vrijede za Split

McGuinnessova menadžerska agencija Principle Management Limited je nakon gorkog zagrebačkog iskustva i bez obzira na Kerumova jamstva, odlučila kontaktirati Phantom Music Management, tvrtku koja zastupa Iron Maiden, band koji je u kolovozu prošle godine održao koncert na Poljudu.

IZ tvrtke heavy metal velikana su se pozitivno izrazili o njihovim splitskim iskustvima i (što je mnogo bitnije) stadionu na kojem su Maideni održali koncert i problema više neće biti, samo što Bono, Edge, Adam i Larry publiku neće pozdraviti ispod maksimirskog, nego poljudskog juga!

Dobili smo službenu potvrdu da će svi koji su kupili karte za Zagreb, u koncertu moći uživati u Splitu.

"Zagrebački stadion je apsolutno neprikladan i ne zadovoljava kriterije za koncert U2"

Oduševio nas je izravni i otvoreni ton kojim je stari vuk show businessa Paul McGuinness razgovarao s nama i čini se kao da je riječ o "Kerumu svjetske estrade" jer ovaj Irac, kao i njegov novi splitski partner (koji nam je omogućio da s njim stupimo u kontakt), ne pati od uvijenih fraza i okolišanja: "Ako razgovaramo o ozbiljnom poslu, onda se moramo tako postaviti tako pa reći sljedeće: U2 na turneji U2 360' nastupa na Nou Campu, San Siru, Stade de Franceu, amsterdamskoj Areni, Wembleyu, da nabrojimo samo Europljanima najpoznatije stadione."

"Uzimajući to u obzir, ali i sva ograničenja i opravdanja koja nastaju kada krećete organizirati ovakav koncert istočno od Austrije, uvjeti za koje nismo znali i koji su nas dočekali na stadionu u Zagrebu su apsolutno neprihvatljivi za ovakav koncert. Stadion je to na kojem se ne može održati ni imalo važnija nogometna utakmica, a kamoli dvodnevni i najveći rock-spektakl na svijetu koji će ugostiti preko 120 tisuća posjetitelja."

"Hrvatski organizatori su nam poslali fotografije u međuvremenu srušenog stadiona"

Paul McGuinness nam je otkrio kako je uopće management U2 dopustio održavanje na maksimirskom stadionu, jer obzirom na stanje u kavom se nalazi posljednjih desetak godina, nikako nije pojam za udobnost, akustiku, spektakl, ali prije svega, ni za sigurnost.

"Shvaćam vaše pitanje i razloge koje navodite, ali obzirom kako smo željeli dovesti band na područje jugoistočne Europe, dakle Balkana, morali smo se rukovoditi logikom "manjeg zla": Budimpešta, kao i cijela Mađarska nema dobar stadion, nekada čuveni NEP ni pod razno ne dolazi u obzir, tako da smo morali ići na područje bivše Jugoslavije."

"Ja sam ostao van sebe kada sam vidio fotografije stadiona u Zagrebu koje su nam poslali iz vaše zemlje i razliku danas, kada sam došao u Zagreb na potpisivanje ugovora o drugom koncertu. Ispod glasa su mi objasnili da su to bile fotografije starog stadiona, a da je ovaj "u izgradnji". Naravno, jedino što je tada dolazilo u obzir je otkazivanje koncerta"

"Jedna stvar je sigurna, sa Gradom Zagrebom, odnosno njegovim gradonačelnikom i hrvatskom kućom koja je trebala organizirati koncert na terenu, više nećemo surađivati" poručio je menadžer U2.


Ljubljana premala, Beograd nesiguran

"Stadion u Ljubljani je premali, Beograd nije bio u konkurenciji zbog još uvijek nesređene situacije u Srbiji, pa se Zagreb nametnuo kao logično rješenje. Pitali ste me zašto nismo odmah organizirali koncert u Splitu. Željeli smo da bude u glavnom gradu neke od država, ali i da je što bliže zapadnoj Europi od kuda dolazi veliki broj obožavatelja. Međutim i ovako će sa ljetovanja moći produžiti do Splita", već se menadžer U2 priviknuo na novo hrvatsko boravište njegovih štićenika.

"Oduševio me gospodin Kerum; ni u Engleskoj nemate čovjeka koji će bez razmišljanja iz džepa izvaditi četiri milijuna funti za koncert"

Iako globalni organizator turneje, američki Live Nation, "broji u dolarima", McGuinness nam je rekao da organizator (a u ovom slučaju na sebe je sve preuzeo Kerum) mora podastrijeti oko četiri milijuna funti pa je to prokomentirao: "Oduševio me gospodin Kerum; ni u Engleskoj nemate čovjeka koji će bez razmišljanja iz džepa izvaditi četiri milijuna funti za koncert. On je čak pozvao mene i članove banda da budemo gosti u njegovom hotelu i jahti koju nam nudi na raspolaganje"

Veliki transport od 120 kamiona opreme, čiji dnevni boravak na cesti košta oko 300 tisuća dolara, će dakle krenuti autocestom prema jugu. Nikoga iz grada Splita nismo uspjeli kontaktirati obzirom da je vijest izašla kasno u noći, ali za razliku od njih, Kerum ne spava.

McGuinness nam je na kraju otkrio još jednu poslasticu: "Na ljeto 2010. turneja se vraća u Europu, gdje će U2 turneja nakon 20 godina i turneje "When love comes to town"  po prvi puta i završiti u Europi. Nikako ne bih isključio mogućnost da se tada opet vidimo u Hrvatskoj, ali i u Sarajevu i u Beogradu"

J.G.
Foto: Index

Pročitajte više