Ekstremno: Karting s pogonom Hayabuse

VOŽNJA kartingom pogonjenim malenim motorom od 50 ccm je zabavna, onim s motorom od 125 ccm je pravi užitak, međutim pravo ludilo predstavlja prerada Karthayabusa.

Ekstremne prerade su posljednjih godina zahvatile gotovo sve tipove prijevoznih sredstava, a nerijetko rezultiraju pojavama kao što su toalet na mlazni pogon ili, pak, motocikl pogonjen elektromotorima snažnim nekoliko stotina konja (Killacycle).

Posljednja u nizu zahvatila je malene kartinge, među kojima i ovaj na naslovnoj fotografiji. Kao osnova je poslužio go-kart s motorom od 125 ccm. Njegovo mjesto zauzeo je, pogađate, motor iz Suzukijevog motocikla snova, moćne Hayabuse. Četiri-cilindarski motor iz 1,3 litre radne zapremine razvija 129 kW/175 KS pri 9.800 o/min, uz 141 Nm zakretnog momenta dostupnog pri 7.000 o/min.

Ugradnja moćnog motora nije mogla proći bez brojnih modifikacija, uključujući ojačanja nosive konstrukcije i upravljačkog sustava. Što se tiče kočnica, nije poznato koliko su opsežne prerade. U svakom slučaju karting je sada nepresušan izvor zabave, posebno kada njime lovite automobil poput Aston Martina (link).

Većini je poznato koliko se dobro ovaj motor nosi sa 217 kg mase motocikla, a ukoliko vas zanima kako to izgleda u drugom okruženju predlažemo da pogledate video zapis (gore).

Da od luđeg postoji luđi svjedoči idući video, gdje su modifikacije bile radikalnije. Osnova je drastično modificirana, a sve sa ciljem omogućavanja ugradnje moćnog V8 motora.

Pročitajte više