Emilia Clarke: Skoro sam umrla s 24 godine, htjela sam da mi isključe aparate

Screenshot: YouTube

ZVIJEZDA serije Igra prijestolja Emilia Clarke nakon osam godina objavila je fotografije nastale u vrijeme kad joj je život bio ugrožen. Te 2011. godine glumici je pronađena aneurizma na mozgu koja je dovodila njen život u opasnost, u trenu kad je imala samo 24 godine.

Tek je nedavno otkrila da je dosad imala dvije aneurizme na mozgu tijekom snimanja popularne serije te da ju je druga zamalo ubila. 32-godišnja glumica gostovala je u CBS-ovoj emisiji Sunday Morning i prvi put se prisjetila najgorih trenutaka svog života. Gledatelji su prvi put vidjeli fotografije nastale netom nakon što je prošla operaciju mozga.

"Prvi put mi je bilo teško, ali nakon što mi je dijagnosticirana druga aneurizma, nikako nisam mogla biti optimistična. Preživljavala sam iz dana u dan. Prošla sam period u kojem sam bila... Loše, da to blago kažem", ispričala je.

Kako je otkrila, za mozak je opasno ako samo na minutu ostane bez krvi, a upravo to se njoj dogodilo s drugom aneurizmom.

"Liječnici su gledali u moj mozak i komentirali da može stradati moja koncentracija ili periferni vid. Ja sam se šalila da je stradao moj ukus za muškarce. Dulje vrijeme bojala sam se da ću izgubiti glumačku sposobnost. To mi je bila paranoja", rekla je.

Ispričala je i kako joj je pao povratak na set serije nakon takvog iskustva. Kako kaže, nije imala vremena baviti se vlastitom smrtnošću jer je morala glumiti "opasan lik koji hoda kroz vatru".

"Otišla bih na set, glumila taj opasni lik, hodala kroz vatru, pričala sa stotinama ljudi i radila što sam više mogla. To je bila stvar koja me spasila od toga da razmišljam o smrti", rekla je.

Prvu aneurizmu imala je po završetku snimanja prve sezone Igre prijestolja. U trenu kad je krenulo krvarenje u mozgu vježbala je s osobnim trenerom. Ubrzo se našla u bolnici na pretragama, a liječnici su dijagnosticirali subarahnoidno krvarenje, koje se smatra oblikom moždanog udara. Trećina pacijenata umire ubrzo nakon što ga doživi.

"U najgorim trenucima nadala sam se da će mi netko isključiti aparate i da će me pustiti da umrem. Moj život, san na kojem sam gradila život, sve se temeljilo na komunikaciji. Bez nje bila bih izgubljena", rekla je o strahu da će izgubiti dar govora.

Ubrzo su joj dijagnosticirali drugu aneurizmu, rekavši joj da bi mogla puknuti u svakom trenutku, ali i da bi mogla ostati nepromijenjena dulje vrijeme.

U tom trenu morala je krenuti na turneju sa serijom, a, kako kaže, intervjue s novinarima preživjela je zahvaljujući morfiju.

Nakon nekoliko mjeseci, tijekom redovitih snimanja mozga, utvrđeno je da se njena aneurizma udvostručila, a liječnici su joj savjetovali operaciju prije nego što se pojave komplikacije.

Iako su joj obećali da će operacija biti jednostavna, Emilia se probudila u agoniji nakon što ona nije uspjela. Liječnici su joj tada rekli da će ponoviti operaciju kako bi uopće preživjela. U bolnici je provela još mjesec dana te tvrdi da je na momente gubila nadu i doživljavala napade panike.

Tvrdi da joj je danas teško sjetiti se tih trenutaka jer ih je pokušala potisnuti, ali sjeća se da je stalno mislila da će umrijeti ili da će javnost doznati što proživljava. Priča je došla do tabloida National Enquirer, a kad ju je novinar pitao o tome, demantirala je da je bolesna. Danas smatra da je pravi trenutak da progovori o svojoj bolesti, naročito jer je jedna od sretnika koji su imali odličnu medicinski skrb.

Kako je rekla u jednoj televizijskoj emisiji, na sve načine nastojala je održati svoj mozak aktivnim, pa čak i vježbanjem izmišljenog jezika iz Igre prijestolja.

"Najlakši način da opišem to što sam proživljavala jest da kažem da su to bile najgore glavobolje koje čovjek može doživjeti. Znala sam da mi je mozak oštećen. Nastojala sam na sve načine natjerati svoje pamćenje da ostane aktivno", rekla je.

"Cijeli život znat ću koliko sam sreće imala", zaključila je.

Subarahnoidno krvarenje je vrsta moždanog udara uzrokovanog krvarenjem u mozgu. Pet do deset posto moždanih udara uzrokuje subarahnoidno krvarenje koje se najčešće događa kod starijih osoba. Može ga uzrokovati ozljeda glave ili ruptura aneurizme. Trećina pacijenata ga preživi i oporavi se, trećina ne preživi, dok trećina osjeća posljedice cijelog života.

Pročitajte više