Saznajte kako je nastao najpoznatiji internetski meme i kako danas izgleda jeziva djevojčica

 Foto: Imgflip/Facebook

ZOE ROTH ime je djevojčice koja se nalazi na jednom od najpoznatijih svjetskih memeova. Meme koji prikazuje djevojčicu koja se jezivo smješka dok u njenoj pozadini gori kuća, postao je inspiracija za brojne internetske dosjetke i šale. Sada je napokon otkriveno što stoji iza nastanka slavne fotografije.

Odmah da razjasnimo, Zoe nije zaslužna za požar prikazan na fotografiji, već se on odvijao u njenom susjedstvu, a ona je s obitelji promatrala. Fotografija je snimljena u siječnju 2004. godine, a snimio ju je Zoein otac Dave Roth u mjestu Mebane u Sjevernoj Karolini, piše Refinery.

Cijelo susjedstvo se taj dan okupilo da vidi požar na kući doniranoj lokalnim vatrogascima za vježbu. Čak su i djeca iz susjedstva mogla pomoći u gašenju tog kontroliranog požara, no Zoe je sa svojima ipak sve promatrala preko puta ulice.

Njen otac Dave, fotograf amater, okinuo je nekoliko fotografija, među kojima i onu na kojoj je Zoe. Tri godine kasnije, objavio ju je na internetskoj stranici Zooomr uz opis "Firestarter", odnosno pokretač nevolje ili, u ovom slučaju, požara. 

Korisnici su ubrzo počeli komentirati Zoein jezivi izraz lica i kontekst koji fotografija šalje, što Dave dotad nije ni primijetio. Nakon toga se odlučio prijaviti na foto natjecanje časopisa JPG na kojemu je osvojio 100 dolara, pretplatu na magazin te objavu fotografije u jednom broju.

Kada je fotka objavljena na internetu, počela je histerija. Fotka se ubrzo pojavila s raznim natpisima i u raznim kontekstima na internetu, a ljudi su masovno smišljali nove fore što je fotku činilo još popularnijom. Zoe je ubrzo postala meme pod nazivom "Disaster Girl" koji svi veoma dobro poznaju.

Zoe danas ima 16 godina i veoma je ponosna na svoju internetsku slavu.

Pročitajte više