Evo što bi se dogodilo da sve nuklearne bombe na svijetu eksplodiraju odjednom

Foto: 123rf

JESTE li ikad razmišljali o tome što bi se dogodilo da eksplodiraju sve nuklearne bombe koje trenutno postoje na planetu? Ekipa s YouTube kanala Kurzgesagt - In a Nutshell odlučila nam je dati odgovor na to pitanje, a u samo tri dana zaradili su više od šest milijuna pregleda. 

Trenutno se na planetu nalazi 15 000 nuklearnih bombi, a samo tri bi bile dovoljne da unište bilo koji grad na Zemlji, što znači da bi ih u tom slučaju 1500 ostalo neiskorišteno. 

Kad bi se svih 15 tisuća bombi skupilo na jedno mjesto, detonacija bi izazvala eksploziju promjera 50 kilometara i izbrisala bi sve u promjeru od 3000 kilometara. Takva bi se eksplozija čula u cijelom svijetu, a oblak bi probio atmosferu. 

Kad bi se takva eksplozija dogodila u amazonskoj prašumi, izazvala bi dovoljno vatre da se zapali gotovo cijeli kontinent. Radijacija bi ubila sve živo u krugu nekoliko stotina kilometara i taj bi prostor bio nenastanjiv. Čovječanstvo bi, ističu, ipak preživjelo. 

Odlučili su otići i korak dalje i predvidjeti što bi se dogodilo kad bi ljudi iskopali sav uran u zemlji i pretvorili ga u bombe. 

Procjenjuje se da planetu postoji 35 milijuna tona urana, što bi bilo dovoljno da se napravi 10 milijuna bombi poput one koja je bačena na Hirošimu. Kad bi tu količinu bombi detonirali u Amazonskim prašumama, pola Južne Amerike bi moglo vidjeti eksploziju. Tlo bi se raspalo i stvorio bi se krater promjera 100 kilometara. Ubila bi većinu životinja i uzrokovala požare diljem svijeta, kao i potrese jače od ijednog do sad. 

Oblak pepela bi obavio Zemlju pa sunčeva svjetlost ne bi dopirala do nje što bi uzrokovalo pad temperature ispod ništice i zimu koja bi trajala desetljećima. 

Sav život na Zemlji bi nestao, a uvjeti za novi bi se stvorili tek za nekoliko milijuna godina. 

Pročitajte više