Fascinantna snimka: Kapucini se udružili da spase mladca od ogromne boe

Foto: Jeffrey A. Rinderknecht/Scientific Reports

GRUPA antropologa sa sveučilišta Tulane doživjela je veliko iznenađenje u rezervatu Guanacaste u Kostariki.

Promatrali su ponašanje skupine kapucina kad je vrisak otkrio da je mladunče uhvatila ogromna šarena boa i uspjeli su scenu snimiti kamerom. Ono što ih je zapanjilo je da se skupina kapucina pred pred takvim zastrašujućim grabežljivcem odlučila za borbu, a ne za bijeg, i udružila se kako bi izvukla mladca iz fatalnog stiska zmije.

Snimke su objavljene u sklopu studije u znanstvenom časopisu Scientific Reports.

Profesorica antropologije dr. Katharine M. Jack i njezini kolege prošlo ljeto tragali su za skupinom od 25 kapucina bijelog lica kad se odigrala dramatična scena. Mlađi članovi skupine kapucina bili su zaigrani sve dok jedan od njih nije naišao na 2-metarsku šarenu bou.

Njezin napad odmah je inicirao zajedničku spasilačku misiju ostatka čete, koja se spustila na bou u pokušajima da izvuče mladca iz njezinog smrtonosnog stiska. Njihova misija trajala je samo 20-ak sekundi. Alfa mužjak iz grupe prvi se zaletio na zmiju, a priključile su mu se odmah i dvije ženke. Odmah su počeli napadati zmiju i naposljetku uspjeli spasiti traumatiziranog mladca i pobjeći na drvo.

Protunapadi na grabežljivce kao što su boe nisu neuobičajeni među primatima, no znanstvenici ih rijetko viđaju, a još rjeđe ih imaju priliku snimiti, prenosi iflscience.com.

Autori studije tvrde da njihova snimka "podupire hipotezu da je grabežljivost bila snažna selektivna sila koja je pokretala socijalnost kod primata", jer pokazuje koliko uske socijalne veze u trupama poput ove mogu biti razlika između života i smrti kada dolazi do brzog djelovanja u krizi.

Također pokazuje da se ova zaštita pruža samo rodbini, jer alfa mužjak u videu koji je riskirao život napavši bou zapravo nije bio povezan s mladim majmunom.

Druga strana ove pobjedničke priče za kapucine je da je boa ostala gladna i ogrebana. Iako se čini da su ogromne zmije koje drobe bebu majmuna negativci, na kraju dana i predatori moraju jesti. Bilo kako bilo, scena je mnoge razveselila, ali i fascinirala na društvenim mrežama.

Pročitajte više