Film "Gušteri" u hrvatskim kinima

U DISTRIBUCIJI Blitz filma u kina od 12. siječnja kreće film "Jarhead" (Gušteri). Radnja filma temelji se na memoarima vojnika Swoffa koji s marincia provodi dane u iščekivanju rata, u pustinji Saudijske Arabije.

U ljeto 1990. godine Anthony Swofford, 20-godišnjak i pripadnik treće generacije vojnika u obitelji (Swofford je začet 1969., kad je njegov otac odlazio u Vijetnam), poslan je u Zaljevski rat, u pustinju Saudijske Arabije. Radnja filma nastalog njegovim memoarima o tom vremenu i tom mjestu, knjiga "Jarhead", postali su 2003. godine bestseler prati Swoffa (Gyllenhaal), novaka u marinskom korpusu američke vojske, od njegove obuke u vojnom kampu do sudjelovanja u operaciji Pustinjska oluja.

Noseći svoju snajpersku pušku i ranac, Swoff prolazi pustinjama Saudijske Arabije koja ne pruža zaštitu od iračkih vojnika koji se nalaze odmah iza horizonta. Pod žarkim pustinjskim suncem, Swoff i njegovi kolege marinci provode dane u iščekivanju rata, u pustinji zemlje koje ne razumiju, protiv neprijatelja kojeg ne mogu vidjeti i zbog razloga kojeg ne mogu dokučiti.... 

Swoffordova je knjiga devet tjedana bila na listi bestselera The New York Timesa, uz pohvale da se radi o jednoj od najboljih knjiga o vojničkom životu. Magazin Times je prokomentirao da je Jarhead djelo koje ocrtava mačizam vojničke kulture, ali i egzistencijalnu usamljenost vojnika u borbi.

Glavna uloga Tonya "Swoffa" Swofforda dodijeljena je Jakeu Gyllenhaalu koji u to vrijeme nije bio svjestan fizičke i mentalne transformacije koju će od njega ta uloga zahtijevati. Kad je pročitao knjigu, odmah mu se svidjelo što nije robovala klišejima ostalih ratnih priča.

Gyllenhal je glumio u filmovima "Brokeback Mountain", "The Day After Tomorrow" i "Donnie Darko".

S Gyllenhalom se složio Peter Sarsgaard koji glumi Swoffovog prijatelja Troya: "Glavni razlog zbog kojega sam želio glumiti u ovom filmu jest taj što mi se činilo da vjerno dočarava sve probleme koje nosi rat, a od kojih smo mi osjetili tek malen dio - ipak smo samo glumci.

Lucas Black glumi Chrisa Krugera, dežurnog pobunjenika koji na stvari ne gleda crno-bijelo, želi odgovore i zanima ga politika, zbog koje su i zaglavili u ratu. Iako u početku izgleda priglupo, on je jedini svjestan stvarnosti, razumije političku pozadinu i razloge za rat te želi o tome razgovarati. Evan Jones glumi drskog lajavca Fowlera; sramežljivog i neprilagođenog Fergusa O’Donnella glumi Brian Geraghty; Jacob Vargas je predani borac Cortez, a impozantnog Escobara, Amerikanca kubanskog porijekla glumi Laz Alonso.

Pročitajte više