Film Indexovog kolumnista u RH nitko nije htio. Sada osvaja EU

FILM kolumnista Index Laba Gorana Šafareka o ljepotama hrvatskih rijeka u posljednje vrijeme postaje vrlo popularan širom Europe.

Do sada je objavljen na TV ARTE koja pokriva područje Francuske i Njemačke s milijunima gledatelja. Film su otkupili državna talijanska televizija RAI te španjolska RTVE, a uskoro će biti prikazan i na ostalim televizijama.

Film je u potpunosti djelo hrvatskih autora. Snimio ga je Goran Šafarek, biolog, istraživač svjetskih prašuma, putopisac i snimatelj s iskustvom svjetski poznatih produkcija poput BBC-ja i Nat GEO. Šafarek je inače i kolumnist Index Laba koji je već objavio više filmova pa i navedeni o hrvatskim rijekama. Glazbu potpisuje dobitnik Porina Dalibor Grubačević, dok je producentica Diana Bartolić, svi iz Koprivnice.

>>Hrvatska ima najljepše rijeke u Europi, evo i zašto

Film prikazuje prirodu naših rijeka, od dravskih sprudova i strmih obala, s rijetkim pticama, poplavnih područja Dunava i Save s ogromnim brojem životinja i biljaka, naših krških rijeka koje obiluju ribljim endemima, ponornicama, sedrenim slapovima, sve do jadranskih rijeka u strmim kanjonima i poljima.

Šafarek kaže da je materijale za dokumentarac snimao intenzivno dvije godine.

"No zapravo je sve trajalo i više; rijekama se bavim i desetak godina. Za to vrijeme sam preronio, preveslao i preletio praktički sve naše rijeke. Ovdje nije u pitanju samo snimanje, već i istraživanje i razumijevanje cijele priče", rekao je za Index naš prirodoslovac.

Hrvatska ga nije htjela financirati, a sada ga u EU kupuju  

Za razliku od drugih filmova koji se obilato financiraju iz državnih izvora (a u konačnici su ograničeni na mali broj gledatelja po festivalima), ovaj film gledaju milijuni, a financiran je isključivo vlastitim novcem i uz pomoć nekoliko privatnih donatora. Film su odbili financirati i Hrvatska televizija te Hrvatski audiovizualni centar, iako je kasnije HTV otkupio prava na prikazivanje. To nije spriječilo hrvatske filmaše da ga uspješno dovrše i sada ga gledaju milijuni širom Europe.

Film ima edukativnu, ali i važnu turističku ulogu, jer promovira kontinentalni dio Hrvatske, odnosno atrakcije koje nisu vezane uz ljeto i more. U Europi velik broj ljudi cijeni i traži očuvanu prirodu, a Hrvatska je male površine, ali izuzetno bogata prirodom.

Pročitajte više