Film "Točno u podne" omiljen kod američkih predsjednika

VESTERN "Točno u podne" najčešće je prikazivani film u Bijeloj kući, objavili su mediji.

Taj klasik s Garyem Cooperom u naslovnoj ulozi predsjednik Clinton gledao je 20 puta, a Dwight Eisenhower tri puta, piše "Los Angeles Times".

Među ostalim omiljenim filmovima uz koje su se opuštali američki predsjednici su "Casablanca", "Most na rijeci Kwai" te "Sabrina" i "Praznik u Rimu" s Audrey Hepburn.

Predsjedničke filmske sklonosti navedene su u dokumentarcu "Svi predsjednikovi filmovi", koji će se u Sjedinjenim Državama prikazati u četvrtak.

Film je nastao na temelju zabilješki Paula Fishera, službenog prikazivača filmova u Bijeloj kući od 1953. do 1986. godine. U tom je razdoblju prikazao preko 5.000 filmova tijekom mandata sedam predsjednika.

Producent dokumentarca Burt Kearns kaže da se popularnost filma "Točno u podne" može lako objasniti.

"Taj film je zapravo metafora predsjednika. Glavni lik je glamurozna figura, čovjek koji ostvari ono naumi. Riječ je o usamljenom čovjeku, koji želi činiti dobre stvari, a to je upravo ono što želi biti svaki predsjednik", rekao je Kearns.

U dokumentarcu se navodi da je bivši predsjednik Jim Carter pogledao najviše filmova, njih čak 580, među kojima više puta "Ponoćnog kauboja". A u jednom tjednu tijekom 1970.-tih godina, kada su Sjedinjene Države započele tajno bombardiranje Kambodže, Richard Nixon dva je puta odgledao ratni film "Patten".

Iako je Fisher napustio službu prije dolaska predsjednika Clintona i Busha, u filmu se navode i njihove filmske sklonosti.

Tako je omiljeni Bushov film Oskarom nagrađeni "Spašavanje vojnika Ryana" Stevena Spielberga, a dragi su mu "Polje snova" i "Austin Powers".

Profinjeni ukus predsjednika Clintona seže u rasponu od "Schindlerove liste" i "Engleskog pacijenta" do komedije Baza Luhrmanna "Strictly Ballroom".

Pročitajte više