Financije, tržište rada i klimatske promjene glavni izvori brige

Najnovija anketa otkrila je zabrinjavajući trend među tinejdžerima: strah da će njihova generacija živjeti gore nego što su živjeli njihovi roditelji. Prema istraživanju koje je provela agencija YouGov u ime dječje humanitarne organizacije Barnardo's, financijska situacija, tržište rada i klimatske promjene nalaze se na vrhu liste najvećih briga među britanskim tinejdžerima u dobi od 14 do 17 godina.

 

Više od polovice ispitanika (55%) vjeruje da će u dobi od 30 godina živjeti gore u usporedbi s prethodnim generacijama, dok 9% njih osjeća "beznadnost" u pogledu budućnosti. Osim toga, 19% tinejdžera izjavilo je da ih muče brige vezane uz novac.

 

S obzirom na tekuću krizu troškova života i rastuće troškove energije, hrane, stanovanja i školovanja, nije čudo što su mladi ljudi toliko zabrinuti za svoje financije.

 

"Novac je postao značajan izvor anksioznosti za mlade u Velikoj Britaniji, posebice u kontekstu krize troškova života, ali ne ograničavajući se samo na to," ističe Lesley Thomas, osnivačica Money Confidence Academy i voditeljica podcasta Let’s Talk Money And More. "Ova kriza dodatno je pojačana zbog postojećih financijskih pritisaka, čineći još težim za mlade ljude razmišljanje o svojoj financijskoj budućnosti."

 

Kako roditelji i skrbnici mogu razgovarati s tinejdžerima o financijama i pomoći im izgraditi veće samopouzdanje kad je riječ o novcu?

 

Normalizacija razgovora o novcu

 

Važno je pristupiti razgovorima o novcu s tinejdžerima otvoreno i bez osude.

 

"Počnite stvaranjem sigurnog prostora, gdje se osjećaju ugodno izražavajući svoje brige i postavljajući pitanja. Roditelji mogu uključiti tinejdžere u razgovore o budžetu, koristeći se primjerima iz stvarnog života i relatable scenarijima kako bi ilustrirali financijske koncepte, čineći diskusiju zanimljivijom i pristupačnijom," kaže Arlyne Chinyanganya, glavna financijska wellness trenerica i izvršna direktorica Roots to Froots.

 

Učenje o budžetiranju

 

Postoje mnogi koraci koje možete poduzeti kako biste pomogli tinejdžerima izgraditi samopouzdanje kada je riječ o novcu, kaže Rachel Kerrone, stručnjakinja za osobne financije u Starling Banku.

 

"Jedan način je dopustiti im da preuzmu kućni budžet na dan ili tjedan," predlaže Kerrone. "Bez obzira koliko to bilo zastrašujuće, davanje im autonomije nad financijama je najbolji način za učenje i izgradnju samopouzdanja. Možete početi s malim zadatakom za upravljanje novcem, poput obiteljskog obroka ili tjedne kupovine."

 

Poticanje pozitivnog stava

 

Kerrone dodaje: "Još jedna praksa za usvajanje pozitivnosti prema novcu je učenje izražavanja zahvalnosti. Pišući tri stvari na koje su zahvalni prije spavanja, mogu se usredotočiti na pozitivne aspekte svog života i staviti financijske brige u perspektivu."

 

Pomoć u razvijanju navike štednje što je ranije moguće također je ključna. "Financijski problemi i brige ne nestaju sami od sebe i ne bi trebali biti ignorirani. Način poticanja toga je poučavanje tinejdžera o budžetiranju i štednji. Mogu početi s malim, odvajajući nešto novca svaki tjedan; £5 može narasti do £260 do kraja godine. Ako imaju određenu svrhu za tu štednju, to može pomoći da se obvežu na nju," kaže Kerrone.

 

Investiranje možda nije prikladno za mnoge tinejdžere u ovoj fazi života, ali nema štete u podržavanju njihove financijske pismenosti i samopouzdanja kroz ove razgovore.

 

Pročitajte više