Kuhanje ne mora biti komplicirano, ali nekoliko osnovnih pravila može vaše obroke podići na razinu boljeg restorana - i to bez dodatnog troška ili vremena. Ovo je pet najkorisnijih pravila koja stvarno čine razliku u svakodnevnoj kuhinji, uz konkretne primjere kako ih odmah primijeniti.
Namirnice koje idu direktno iz hladnjaka u tavu ili pećnicu često završe žilave, suhe ili neravnomjerno pečene.
Recimo, steak iz hladnjaka pustit će vodu i bit će siv, dok će onaj na sobnoj temperaturi dobiti ravnomjernu, smeđu koricu.
Sol se ne dodaje uvijek u isto vrijeme - ovisi o jelu i teksturi koju želite dobiti.
Prokulice koje se sole na kraju bit će karamelizirane i hrskave, a ako ih posolite prerano - bit će kašaste.
Najbolji okusi ostaju zalijepljeni na dnu tave. Profesionalci to nikad ne bacaju, a domaći kuhari često - pogrešno - obrišu.
Pileća prsa su 10 puta bolja kad ih podlijete sokovima iz tave nego kad se posluže suha bez umaka.
Mnoga jela su najukusnija kad se pripremaju u dvije faze - prvo kratko kuhanje, zatim pečenje, ili obrnuto.
Mlinci preliveni sokovima od patke imaju najbolji okus kad se najprije skuhaju, a onda kratko zapeku da upiju masnoću.
Prerano okretanje hrane najveći je razlog zašto se lijepi za tavu, raspada ili nema koricu.
Losos će biti savršeno rumen izvana, a sočan iznutra ako ga pustite 3-4 minute bez diranja na vrućoj tavi.