Kuhanje doma kao u restoranu: pet ključnih pravila koja mnogi ne znaju

Foto: Shutterstock

Kuhanje ne mora biti komplicirano, ali nekoliko osnovnih pravila može vaše obroke podići na razinu boljeg restorana - i to bez dodatnog troška ili vremena. Ovo je pet najkorisnijih pravila koja stvarno čine razliku u svakodnevnoj kuhinji, uz konkretne primjere kako ih odmah primijeniti.

1. Pravilo sobne temperature: hladna hrana nikad se ne kuha dobro

Namirnice koje idu direktno iz hladnjaka u tavu ili pećnicu često završe žilave, suhe ili neravnomjerno pečene.

  • Meso (piletina, svinjetina, puretina, patka) ostavite 20-40 minuta vani prije kuhanja.
  • Jaja za biskvite neka odstoje 10 minuta - bolje se umute, a kolači bolje narastu.
  • Maslac za prhko tijesto neka bude hladan, ali za biskvite - mekan.

Recimo, steak iz hladnjaka pustit će vodu i bit će siv, dok će onaj na sobnoj temperaturi dobiti ravnomjernu, smeđu koricu.

2. Vrijeme soljenja

Sol se ne dodaje uvijek u isto vrijeme - ovisi o jelu i teksturi koju želite dobiti.

  • Povrće solite na kraju ako želite hrskavost (blitva, šparoge, brokula).
  • Solite na početku ako želite da pusti vodu i omekša (kupus, kelj, luk).
  • Meso solite barem 30 minuta ranije - to je mali detalj koji garantira sočnost.

Prokulice koje se sole na kraju bit će karamelizirane i hrskave, a ako ih posolite prerano - bit će kašaste.

3. "Ništa dobro ne nastaje u čistoj tavi"

Najbolji okusi ostaju zalijepljeni na dnu tave. Profesionalci to nikad ne bacaju, a domaći kuhari često - pogrešno - obrišu.

  • Nakon pečenja mesa, podlijte dno tave vinom, vodom, temeljcem ili limunom.
  • Sastružite drvenom žlicom taman sloj karamele - to je osnova savršenog umaka.
  • Dodajte maslac ili vrhnje za finalni sjaj i gustoću.

Pileća prsa su 10 puta bolja kad ih podlijete sokovima iz tave nego kad se posluže suha bez umaka.

4. Pravilo dvostruke topline: kombinacija kuhanja i pečenja daje najbolju teksturu

Mnoga jela su najukusnija kad se pripremaju u dvije faze - prvo kratko kuhanje, zatim pečenje, ili obrnuto.

  • Krumpir prvo prokuhajte 5-7 minuta pa pecite - rezultat je ultra hrskava kora.
  • Prokulice blanširajte kratko pa zapecite na maslacu ili u pećnici.
  • Rebarca pecite pokrivena pa otkrijte zadnjih 20 minuta za karameliziranu koru.

Mlinci preliveni sokovima od patke imaju najbolji okus kad se najprije skuhaju, a onda kratko zapeku da upiju masnoću.

5. Pravilo "ne diraj“: hrana se sama odvoji kad je spremna

Prerano okretanje hrane najveći je razlog zašto se lijepi za tavu, raspada ili nema koricu.

  • Ribu okrenite tek kad se sama odvoji od tave.
  • Pileća prsa ne mičite dok ne dobiju zlatnu koricu.
  • Palačinke se okreću tek kad se rubovi lagano dignu i pojave se mjehurići.

Losos će biti savršeno rumen izvana, a sočan iznutra ako ga pustite 3-4 minute bez diranja na vrućoj tavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.