FOTO Bliska veza dvojice muškaraca oduševila hrvatsku publiku

Foto: Tea Gabud

DO ZADNJEG mjesta popunjeno Zagrebačko kazalište mladih u četvrtak je zapljeskalo britanskoj skupini Barely Methodical Troupe čijom je predstavom "Bromance" otvoren 11. Festival novog cirkusa.

Razigrani akrobati Beren D’Amico, Louis Gift i Charlie Wheeller i tijekom same izvedbe bili su prekidani spontanim aplauzima i smijehom – stereotipi koji dolaze uz muški zagrljaj ili vrstu rukovanja, čini se, još uvijek imaju komični potencijal.

"Bromance", naime, upravo u prvi plan stavlja blisku, ali neseksualnu vezu između muškaraca, koja u konzervativnijim društvima i dalje pobuđuje sumnju, pa i etiketu. Možemo li preispitati pravila taktilnosti i gdje su njezine granice, pita nas ovaj svemuški akrobatski trio. Odgovor daje u fizički zahtjevnoj akrobatskoj igri u kojoj muška tijela dolaze u kontakt kakav van cirkuskoga svijeta može privlačiti homofobiju. Partnerske akrobacije i i salta, podrška u smijehu i u opasnosti, izmjenjuju se u atmosferi često dječje zaigranosti, pa i nadigravanja. Predstavu obilježava i izvedba na tzv. Cyrovu kotaču ili obruču, unutar kojeg Charlie Wheeller, jedan od najtalentiranijih svjetskih akrobata u ovoj disciplini, izvodi ples magične kvalitete.

Nakon ove engleske predstave o povjerenju, podršci, intimnosti i muškim prijateljstvima, festival se i dalje nastavlja izvedbama u ZKM-u, od kojih prva u nizu dovodi na scenu Alexandera Vantournhouta, koji se s etiketama nad vlastitim neproporcionalnim tijelom na sceni obračunava još radikalnije. Obnažen i demaskiran, "ANECKXANDER" pokušava pronaći nadomjestke svojih nedostataka, u svojevrsnoj fizičkoj tragediji.

U subotu će se Vantournhoutu u ZKM-u pridružiti i ruska antipodistica (žonglerka nogama) Nata Galkina, a Festival novog cirkusa u novom tjednu seli na Scenu Travno, u Malu scenu i u Teatar &TD. Ulaznice za sve izvedbe dostupne su na blagajnama kazališta i/ili putem sustava ulaznice.hr.

Sve informacije o ovom festivalu u organizaciji Male performerske scene potražite na www.cirkus.hr

Pročitajte više