"Frankly my dear..." omiljeni filmski citat

NI "KUM" ni tajni agent 007 ne mogu nadmašiti Rhetta Butlera kada se radi o nezaboravnim filmskim citatima.

"Frankly my dear, I dont give a damn" (Iskreno draga, živo mi se fućka), odriješita rečenica Rhetta Butlera iz klasika "Prohujalo s vihorom" snimljenog 1939. godine koju je izgovorio Clarke Gable, citat je kojeg se najviše ljudi sjeća, pokazali su rezultati ispitivanja koje je proveo Američki filmski institut.

"Im going to make him an offer he cant refuse" (Dat ću mu ponudu koju neće moći dobiti), rečenica Vita Corleonea, odnosno Marlona Branda iz "Kuma" iz 1972. godine na drugom je mjestu, a na trećem se nalazi, također Brandova, rečenica iz filma "Na dokovima New Yorka": "You dont understand! I coulda had class! I couldve been somebody instead of a bum, which is what I am" (Ne razumiješ, mogao sam završiti školu, mogao sam postati netko umjesto propalice, što sam sada).

Američki filmski institut, najviša američka edukativna udruga o filmu, godišnje provodi istraživanja o omiljenim filmskim trenucima i likovima. Ove je godine AFI ispitao 1.500 filmskih profesionalaca o njihovom omiljenom citatu.

"Ti su citati ušli u svaki jezik", kazala je direktorica AFI-ja Jean Picker Fisternberg. "Oni su postali zajednički jezik s kojim se svi možemo povezati i suosjećati".

Rečenica koju je Judy Garland izgovorila kao Dorothy u "Čarobnjaku iz Oza" svom malom psu: "Toto, Ive got a felling were not in Kansas anymore" (Toto, imam osjećaj da nismo više u Kanzasu) na četvrtom je mjestu.

Prvih pet zatvara Humphrey Bogart kao vlasnik noćnog kluba Rick Blaine iz 1942. godine snimljene "Casablance" s citatom: "Heres looking at you kid".

U prvih sto citata dominiraju klasični filmovi a najnoviji je "Iznenadni sraz" (Sudden Impact) u kojem Clint Eastwood kao "Prljavi" Harry Callahan kaže: "Go ahead, make my day" (Samo daj, učini mi dan ljepšim). Taj se citat našao na šestom mjestu.

Rečenica Super agenta 007: "Bond, James Bond" iz filma "Dr. No" u kojem glumi Sean Connery našla se na 22. mjestu.

Firstenberg kaže da su citati iz klasičnih filmova među prvih sto najčešći jer uvijek treba vremena da nešto postane dio popularne kulture.


Pročitajte više