Game Of Thrones: Tamnice, zmajevi i seks

TRŽIŠTE fantasy literature pokazalo se kao plodno tlo za brojne filmaše koji su se okušali u ovom žanru. Bez obzira radilo se o Tolkienovu klasiku ili Harryu Potteru, fantasy svijet oduvijek je bio zanimljiv Hollywoodu koji je interes publike za ovim literarnim žanrom vješto kapitalizirao, ponekad s nevjerojatnim uspjehom. S druge strane, televizijske serije rijetko su se kad hvatale u koštac s ovom temom, a u rijetkim trenucima kada jesu, uglavnom se radilo o graničnom slučaju trasha. Dio problema svakako leži u tome da bi svaka iole ozbiljna ekranizacija iziskivala financijska sredstva koja televizijske kuće jednostavno nisu spremne uložiti u projekt koji bi se u ovim nesigurnim vremenima mogao pretvoriti u promašaj. No, čini se da su ta vremena iza nas jer iduće godine, na malim će se ekranima pojaviti ambiciozni projekt "Game of Thrones" nastao prema iznimno popularnoj seriji knjiga Georgea R. R. Martina "A Song of Ice and Fire". 

Riječ je o projektu koji je David Benioff, jedan od kreatora serije, u šali opisao riječima "ovo su Sopranosi u Međuzemlju". Naravno, svaki puta kada se HBO upušta u novu seriju, Sopranosi su neizbježna, ali već i pomalo istrošena referenca. Ipak, uzmemo li u obzir činjenicu da je riječ o izuzetno mračnom i eksplicitnom bestseleru (u svijetu se prodao u nešto više od sedam milijuna primjeraka) koji se između ostalog bavi i temama kao što su seks, incest i silovanje, teško je povjerovati da za ovu priču postoji bolji dom od Home Box Officea koji se nebrojeno puta do sada dokazao beskompromisnim TV projektima koji su pomicali granice. U svakom slučaju, bit će ovo prilično originalan pristup žanru koji je dosad bio eksplicitan isključivo u količini nasilja kojeg ni u ovom slučaju zasigurno neće nedostajati. 

Redateljski će posao dijeliti iskusni tim televizijskih veterana iza kojih stoji rad na hit serijama kao što su True Blood, Rim, Pacifik, Sopranosi, Oz, The Wire, Deadwood, Dexter ili The Tudors, a i sam autor književnog predloška uključen je u rad ne bi li konačni proizvod bio što vjernije prenesen. Otprilike deset milijuna dolara uloženo je u pilot epizodu, što svakako nije rekordni budžet, ali riječ je o seriji koja će naglasak staviti prvenstveno na kompleksne likove, a ne specijalne efekte. Glumačku postavu predvodi Sean Bean koji se odlično snalazi u ulogama ovog tipa pošto u svojoj filmografiji ima trilogiju Gospodar Prstenova u kojoj je utjelovio Boromira. Tu su još i Lena Heady (Terminator: Sarah Connor Chronicles), Peter Dinklage (Kronike iz Narnije) i Iain Glenn (Kingdom of Heaven). Isto tako, treba spomenuti i tvorce serije. Tu su već spomenuti David Benioff (scenariji za Troju i Brothers) i Dan Weiss (scenarij za nadolazeći prequel filma "I Am Legend" i remake Carpenterovog "They Live").

U slučaju da serija naiđe na interes gledatelja i zaživi, sezone će se sastojati od deset jednosatnih epizoda s tim da će svaka sezona obuhvatiti jednu knjigu. Što se radnja tiče, ona prati turbulentno razdoblje žestokih dinastičkih borbi za prevlast među plemenitaškim obiteljima na kontinentu pod imenom Westeros.

Iako je Martin tijekom spisateljske karijere inspiraciju crpio od velikana žanra kao što su Tolkien, Williams i Vance, njegovo je najpopularnije djelo u prvom redu inspirirano Ratovima dviju ruža i počiva na daleko realističnijim temeljima. Naravno, magije neće nedostajati jer ipak se radi o fantasy djelu, ali ona neće biti dominantna.

Uglavnom, očekivanja su prilično velika jer riječ je o sljedećem važnijem HBO projektu. Snimanja su započeta još prošle godine na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Malti, a prva će se epizoda na malim ekranima pojaviti u proljeće 2011. 

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više