Gastro blogerica Jelena Markota pripremila jela inspirirana prirodom

Foto: Press

OTKAKO je postojanja, čovjek je privučen onim što je lijepo. Bilo da su u pitanju umjetnine, poezija, lijepa melodija ili prekrasno dekorirana jela. 

Danas nije samo dovoljno stvoriti nešto lijepo, već je potrebno na neki se način razlikovati od drugih, a to nije nimalo lak zadatak. Influenceri i blogeri svojim načinom komunikacije i sadržajem koji objavljuju na društvenim mrežama uspjeli su svojom diferencijacijom postati primijećeni, a najpopularniji upravo su gastro blogeri koji svojim vječnim istraživanjem okusa, boja i različitih sastojaka svakom mogu ponuditi nešto novo i drugačije. Među njima se posebno izdvaja Jelena Markota, na Instagramu poznata kao @eardur, čiji feed obiluje tamnim, zagasitim bojama koje stvara prilikom svog kuhanja. 

"Otkad znam za sebe, volim tamne boje, a igranje s tamnom hranom dogodilo se spontano, nisam bila ni svjesna koliko zanimljivih zagasitih namirnica postoji u prirodi dok nisam počela s istraživanjem. Ideje za recepte stvaram spontano, inspiriram se sezonskim namirnicama, testiram okuse i promatram kako se međusobno nadopunjuju. Posljednje što sam osmislila bili su Twilight recepti – jela inspirirana prirodom, a miješanjem različitih prirodnih boja uspjela sam postići prelijevanje boja iz ljubičaste u plavu i zelenu, a objavljen je i video", izjavila je Jelena.

A za one koji se također žele okušati u stvaranju fantastičnih fotografija, pripremili smo i nekoliko savjeta kako napraviti idealne fotografije:

Neka bude svjetlost!

Kada ništa ne ide kako treba, prvo što trebate provjeriti jesu uvjeti osvjetljenja. Fotografija je umjetnost svjetlosti. Svjetlost je vaš prijatelj - stoga provjerite jeste li snimali s odgovarajućim osvjetljenjem. Fotografije hrane najbolje su snimljene pod mekom, raspršenom prirodnom svjetlošću. To osigurava da sve pojedinosti predmeta budu dobro osvijetljene kako bi ih leća kamere mogla uhvatiti. 

Ljepota leži u jednostavnosti

Ne mora svaka fotografija biti uzbudljiva, ne bojte se jednostavnijih fotografija. Odaberite jednostavnu pozadinu. Igrajte s kontrastima boja. Ako snimate tanjur, provjerite jeste li ga prije toga obrisali od mogućih posljedica izlijevanja hrane. Možete upotrijebiti rekvizite, ali oprezno s njima. Odaberite pribor koji upotpunjuje priču - posuđe su popularni rekviziti, ali ako snimate hranu koju ste sami kuhali, razmislite prije o upotrebi ostataka sirovih sastojaka da biste svojoj publici dočarali kako  je točno nastalo vaše remek djelo.

Naravno, za odlične fotografije potrebna je i kvalitetna kamera, a Jelena je odabrala Huawei P20, također inspiriran bojama Aurore Borealis. Huawei P20 pravi je pomagač koji sugerira i regulira svjetlosne postavke, fokus, prepoznavanje objekata, kao i 3D prepoznavanje lica te na taj način osigurava zapanjujuće fotografije koje se lako zamijene za one fotografirane profesionalnim aparatom.

Pročitajte više