Gastro užitak koji ne smijete propustiti

Foto: San Rocco PR

TARTUFI se u Istri vade od davnina i jedan su od glavnih simbola tog kraja. Osim što svako jelo pretvaraju u gurmansku poslasticu, vjeruje se i da imaju snažna afrodizijska svojstva. Stari Grci i Rimljani tartufe su koristili kao poslasticu, afrodizijak, ali i lijek.

Radi se o gljivama koje žive u simbiozi s određenim vrstama stabala, najčešće s hrastom, kestenom, topolom i lijeskom. Budući da se nalaze oko 30 centimetara ispod površine zemlje, ljudi ih skupljaju uz pomoć životinja. Najčešće su to dresirani psi, ali i ženke svinja.

U cijeloj Europi uspijeva oko 180 vrsta tartufa, ali ih je jestivo svega desetak. Regija Périgord u Francuskoj poznata je po zimskom crnom tartufu (Tuber melanosporum), a sjeverna i središnja Italija po bijelom tartufu (Tuber magnatum Pico). U Istri uspijevaju obje vrste tartufa.

Po čemu se razlikuju?

Glavna razlika između bijelog i crnog tartufa jest u njihovim aromama. Crni tartuf ima nešto suptilniju aromu, dok se bijeli tartuf odlikuje intenzivnom aromom koja podsjeća na češnjak. Kako bi se sačuvala njihova bogata aroma, tartufi se ne smiju dugo termički obrađivati, a često se i ribaju svježi na jelo. Aroma crnih tartufa može se pojačati blagim i kratkotrajnim kuhanjem, dok se bijeli tartuf najčešće samo lagano posipa u listićima po jelu prije serviranja.

I crni tartuf se često poslužuje sirov te se njime obogaćuju i raznorazna jela. Najčešće se poslužuje s nekim vrstama ribe i crvenim mesom.

Istarsko blago

U Istri prva istraživanja, ali i potraga za tartufima počinju 1929. godine, a prvi pravi bijeli tartufi navodno su nađeni kod sela Novaki u blizini Pazina, a kasnije u dolini Mirne.

Bijele tartufe često se naziva istarskim blagom, što i ne čudi jer se bijeli tartufi ne mogu uzgojiti i rastu samo na dva mjesta – u Istri i u Pijemontu. Ne smiju doći u kontakt s vodom kako ne bi došlo do truljenja pa se često čuvaju u riži u zatvorenoj posudi koja se stavlja u manje hladni dio hladnjaka. Bijele se tartufe najčešće poslužuje svježe, tek naribane na jelo kojemu daju nezaboravnu aromu. Najbolje ih je konzumirati odmah, a najkasnije unutar desetak dana te ih nije preporučljivo smrzavati jer se tako izgube sva svojstva.

Uživajte u sezoni bijelog tartufa

Raskošnost ove namirnice prepoznali su i u hotelu San Rocco, najboljem Heritage hotelu u Hrvatskoj u posljednjih pet godina pa su tartufi neizostavan dio njihova menija.

U sklopu Experience paketa tako možete uživati u lovu na tartufe u istarskim šumama s lokalnim tartufarom, ali i u degustaciji tartufa. Članovi međunarodne udruge JRE-a, Gault&Millau i nositelji preporuke Michelin od početka rujna do siječnja pripremaju pravu malu gozbu za svoje goste na bazi bijeloga tartufa koji će prezentirati isključivo u njegovom izvornom, svježem obliku.

Očekuje vas degustacijski meni s bijelim tartufom, a uživati možete i u degustaciji ulja koja San Rocco proizvodi od maslina iz vlastitog uzgoja. Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend su ulja dobivena s pet hektara maslinika koji se prostiru na bijeloj, crnoj i crvenoj zemlji na teritoriju općine Brtonigla.

U ovom obiteljskom hotelu pronaći možete i vinsku kartu koja broji više od 250 različitih etiketa iz cijele regije i šire. Za nezaboravnu gastro kombinaciju, uz degustaciju tartufa izaberite i čašu moćnog vina po preporuci sommeliera.

Da je hotel San Rocco odličan izbor za odmor u posezoni i uživanje u početku sezone raskošne istarske delicije – bijelog tartufa, najbolje govori podatak da je u više navrata ponio titulu najboljeg istarskog restorana po službenom vodiču Istra Gourmet i najboljeg hrvatskog restorana po izboru HTZ-a.

Provedite nekoliko sunčanih dana u Istri i priuštite nepcu nezaboravno gastro iskustvo.

Sadržaj donosi Index u suradnji s hotelom San Rocco te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više