Gianni Versace: Homoseksualni genije zaljubljen u žene i muškarce

NA DANAŠNJI dan, prije dvanaest godina, hicem iz pištolja poremećeni obožavatelj homoseksualnih sklonosti ubio je velikog modnog genija, Talijana Giannija Versacea. Versace je likvidiran ispred svoje kuće u Miami Beachu, a okolnosti njegova ubojstva, te što je natjeralo poludjelog Andrewa Cunana da presudi jednom od najvećih modnih virtuoza današnjice (a potom i samom sebi) još uvijek su nerazjašnjene. Međutim, čak i kada bi pronašli odgovor (šuška se da je Cunan bio HIV pozitivna prostitutka te da je nakon spoznaje o dijagnozi izgubio kontrolu nad zdravim razumom), nikakvo objašnjenje ne bi moglo umanjiti tugu i prazninu koja je nakon Giannija ostala u srcima mnogih koji su njegov rad pratili i obožavali.

Vizionar koji je odrastao u majčinoj krojačnici

Sanjar i vječiti putnik dizajniranjem odjeće počeo se baviti već od malih nogu, a ljubav prema šivanju naslijedio je od majke koja je po struci bila krojačica. Prvu modnu kuću otvorio je u Milanu 1978. godine, a glas o mladom arhitektu (studirao je arhitekturu, ali se nikad nije njome bavio) brzo se raširio talijanskom modnom prijestolnicom te Versace polako počinje skupljati sve moćniju klijentelu.

Na svjetski uspjeh Versace nije morao dugo čekati - 1978. godine dizajnirao je pod vlastitim imenom prvu kolekciju visoke mode za žene, koju je predstavio na modnoj reviji Palazzo della Permanente u Milanu. Haljine koje su otkrivale sve ženske adute "taman dovoljno" da ne bude vulgarno (iako su mu neki to kasnije spočitavali) osvojile su bogate i moćne Talijanke, koje su mu i pomogle na putu do slave, ali prvo pravo priznanje dobio je 1982. godine, nakon što je prvi put primio prestižnu L'occhio d'Oro nagradu za svoj doprinos modi. Popularno Zlatno oko kasnije je dobio još dva puta, 1984. te 1991. godine, a u međuvremenu su ga počele obožavati Tina Turner, Princeza Diana, George Michael i mnoge druge zvijezde i ikone 80-tih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Supermodeli kakve danas poznajemo slavu duguju...


A osim što mu se pripisuju zasluge pokretanja "modne revolucije", Versace je zaslužan i za pojavu supermodela u obliku kakvom ih danas poznajemo. Plativši tridesetak tisuća dolara po reviji modelima među kojima su i Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell i Christy Turlington da nose njegove kreacije, izazvalo je pravi “bum“ u svijetu mode. Zaslužan je i za svjetski proboj seksipila Liz Hurley nakon što ju je odjenuo u "zihericu", haljinu koja je njezine atribute jedva uspjela zadržati na okupu.

Versaceovi supermodeli, što je uvijek bilo jasno vidljivo iz fotografija, obično su se nalazili u homoseksualnom okruženju, njegove reklame su orijentirane na neku vrstu vulgarne raskoši, gdje se nerijetko mogla osjetiti i doza istinske vizionarske ideje. Versace se nije nimalo sramio toga što je homoseksualac i to nikada nije skrivao od javnosti.

Homoseksualno okružje



U skladu s tim, njegov privatni život zanimao je javnost jednako koliko i njegove kreacije - bez imalo zadrške oko objavljivanja svoje seksualne orijentacije Versace je redovito punio trač rubrike privatnim životom sve dok se nije "skrasio" sa svojim posljednjim partnerom Antoniom D'Amicom, s kojim je dočekao posljednje dane u Miamiju.


Deset godina nakon ubojstva, koje je potreslo modni svijet, Italija konačno odlučuje odati počast svojem junaku. Versaceu dodjeljuju ulicu u Milanu, u ekskluzivnom Fashion Cityju koje se ubrzo nakon otvorenja pretvara u modnu, ali i kulturnu meku, slaveći tako život i djelo jednog od najhvaljenijih i najkritiziranijih modnih dizajnera.

Zaljubljenik u kazalište i televiziju

Ne smijemo zaboraviti spomenuti da je Versace, osim skupocjenih krpica, stvarao i bajkovite kazališne i televizijske kostime, a 1993. godine Council of Fashion Designers of America dodjeljuje mu najveće priznanje, modnog Oscara.

Čelična Anna Wintour: Nevjerojatno!

Nakon njegove smrti modni imperij preuzela je Giannijeva sestra Donatella i njezina kći Allegra, pred kojima je težak i mučan zadatak nastavljanja posla koji je Versace tek započeo. Da je sposobna slijediti bratov san, Donatella je dokazala izbacivši samo nekoliko mjeseci nakon Versaceove smrti kolekciju koju je čak i modni "strah i trepet" Anna Wintour proglasila nevjerojatnom, a Donatella i dan danas, iako u stalnoj borbi s kritičarima, uspješno vodi ovu legendarnu modnu kuću.

Pročitajte više