Gibson lansirao on-line foršpan za "Apocalypto"

MEL GIBSON je upravo lansirao foršpan za svoju novu filmsku pustolovinu koju mnogi drže čak riskantnijom od kontroverzne "Pasije".

"Apocalypto" je naziv za akcijsko-pustolovnog filma čija je radnja smještena u Centralnu Ameriku prije 600 godina, u doba kada je tim područjem vladala drevna civilizacija Maja.  Iako je ta kultura iza sebe ostavila velike piramide i druge impresivne spomenike, o njoj se sve donedavno znalo relativno malo, i to zato što je naglo propala prije dolaska španjolskih konkvistadora. Uzrok propasti civilizacije Maja je jedna od velikih znanstvenih misterija, za koje su nuđena svakojaka objašnjenja.

"Apocalypto" će, prema najavama, ponuditi svoju verziju, i to u obliku priče smještene u posljednje dane carstva Maja. Slično kao i u slučaju "Pasije", Gibson je odlučio film učiniti što je moguće više autentičnim te će svi dijalozi biti na danas mrtvom jeziku drevnih Maja.

Po onome što se može vidjeti u foršpanu, u film je uložen popriličan trud i novac s ciljem da se vjerno rekonstruira odavno iščezla civilizacija. No, pitanje je hoće li se sve to isplatiti. Za razliku od "Pasije", za "Apocalypto" nije tako sigurno da će u kina privući horde kršćanskih vjernika, dok je posve sigurno da će na sebe navući bijes "politički korektnih" kritičara zbog prikaza indijanske kulture koja je isto tako izopačena kao i ona zapadna.

Jedan od zanimljivijih, ali ne baš previše primjetnih, detalja vezanih uz ovaj foršpan jest i pojava samog Mela Gibsona u jednom od kadrova.

Premijera Apocalypta je, inače, predviđena za ljeto slijedeće godine. Foršpan možete vidjeti ovdje.

Dragan Antulov

Pročitajte više