Ginekologinja u 2019. godini morala upozoriti: "Ne stavljajte češnjak u vaginu"

Foto: 123RF

VJEROVALI ili ne, u 2019. godini jedna je ginekologinja morala objaviti upozorenje ženama da ne stavljaju češnjak u svoju vaginu.

Ako ste se (logično) zapitali: "Pa zašto, pobogu?!", riječ je o bapskim pričama u koje neki još uvijek vjeruju, a koje kažu da bi umetanje češnjaka u vaginu moglo izliječiti vaginalne infekcije.

Doktorica Jennifer Gunter zbog toga je morala na društvenim mrežama objasniti da ne postoji studija koja bi potvrdila takvo nešto te je upozorila sve da bi, naprotiv, takva praksa mogla pogodovati razvitku drugih opasnih bakterija u vaginalnoj flori.

Na Twitteru je objavila upozorenje u osam nastavaka uz hashtag #vaginaisanogarliczone (vagina je zona u kojoj je zabranjen češnjak).

"Zašto ne biste trebali stavljati češnjak u vaginu", nazvala je svoje obraćanje na Twitteru.

"Češnjak sadrži alicin, on u laboratoriju može imati antifungalna svojstva. Samo u laboratoriju, čak ne ni u miševima. Samo u zdjelici stanica. Vaša vagina nije zdjelica stanica", započela je te dodala da to ne bi trebala ni objašnjavati u 2019. godini, ali "što je tu je".

"Mnogo pobornika vaginalnog češnjaka preporučuje umetanje čitavog češnja. To znači da ne razumiju da za puštanje alicina češnjak mora biti narezan ili stučen. Sigh", nastavila je.

Zatim je nastavila objašnjavati da češnjak može pogoršati infekciju jer se na njemu mogu nalaziti bakterije iz tla koje mogu biti štetne za organizam. "Zbog toga čistimo rane", objasnila je.

"Također, placebo efekt je veoma jak. Ako vjerujete da bi vam ovo moglo pomoći, vjerojatno ćete se kratko i osjećati bolje", objasnila je.

"Također, nemojte stavljati ni krastavac u vaginu. Čisto ako ste se pitali", zaključila je.

 

Pročitajte više