Gledate porniće u anonimnom prozoru? Niste baš potpuno skriveni

Screenshot: Google

SVI VOLE tu i tamo malo škicnuti pokoju internetsku stranicu za koju nam ne bi bilo drago da drugi znaju da gledamo. Zato je mnogima Incognito način pretraživanja koristan dodatak, osobito ako sumnjive stranice posjećuju s radnog mjesta, iz škole ili dijele računalo s nekim drugim članom obitelji. 

Kad koristite Incognito, odnosno privatni način pretraživanja na svom internetskom pregledniku, vjerojatno pretpostavljate da je vaša pretraga tajna, no to i nije baš tako.

Iako ovaj dodatak sprječava da povijest pretraživanja bude spremljena na vašem računalu, vaš poslodavac ili pružatelj internetskih usluga i dalje može imati uvid u vašu pretragu.

Istraživanje provedeno na čikaškom sveučilištu pokazalo je da većina ljudi toga nije svjesna. Od ukupno 460 ispitanika čak 56 posto bilo je uvjereno da se njihova povijest pretraživanja ne može saznati, 40 posto ih je mislilo da će njihova lokacija biti skrivena, a 25 posto je vjerovalo da će skrivena biti njihova IP adresa.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju koliko je uvriježeno mišljenje da privatni način pretraživanja sprječava prikazivanje lokacije, reklame, viruse i uvid u povijest pretraživanja.

Pripazite, vaše privatne pretrage nisu toliko privatne koliko ste mislili.  

Pročitajte više