Gmail - poklon "težak" 1 Gb ili novi Googleov trik

NAJMOĆNIJI pretraživač Interneta, Google.com, najavio je pokretanje servisa Gmail, koji svim surferima nudi besplatan e-mail s nevjerojatnih 1 Gb diskovnog prostora.

Google je priopćenje o pokretanju vlastitog besplatnog e-mail servisa objavio 1. travnja, ali se ipak ne radi o prvoaprilskoj šali.

U priopćenju stoji kako je Googleov mail, skraćeno Gmail, zasad u fazi testiranja, a njegova glavna odlika je upravo nevjerojatnih 1 Gb (1000 Mb) prostora na serveru za mailove. Kako tvrde Google-ovci, toliko besplatnog prostora praktički ukida potrebu za brisanjem mailova.

Kako bi se lakše snalazili u toliko podataka pohranjenih u tisućama mailova, Gmail će se moći lako pretraživati, što je ionako specijalnost Googlea.

Sve to zvuči predobro da bi bilo istinito, a budući da je Google ipak nije altruistička neprofitna organizacija nego tvrtka kojoj je profit na prvom mjestu, prvo pitanje koje treba postaviti jest što Google ima od toga?

Za odgovor na to pitanje dovoljno je pročitati i pravilno interpretirati Google-ov FAQ (često postavljana pitanja) o Gmailu, pa te informacije povezati s već postojećim saznanjima o Googleu.

Valja uočiti kako se mailovi na Gmailu nikad neće brisati sa servera nego će ostati tamo pohranjeni, čak i u slučaju da ih korisnik sam obriše. Naime, korisniku se ti mailovi više neće prikazivati, ali će biti arhivirani na Googleovim serverima.

Iz Googlea tvrde kako se u Gmailu neće prikazivati pop-up reklame kao ni standardni grafički reklamni banneri, nego "samo" tekstualne reklame i linkovi na određene stranice, čiji vlasnici naravno plaćaju nemale novce Googleu kako bi on povezivao njihove proizvode sa sadržajem trenutno prikazanim na stranici.

U praksi će to, prema prosudbi IT stručnjaka, izgledati ovako: Google će automatski pretraživati sve mailove korisnika Gmaila, te s vremenom plasirati tekstualne reklame vezane za najčešće sadržaje mailova. Konkretno, ako planirate npr. s rodbinom putem Gmaila izmjenjivati kulinarske recepte, uz svaki mail očekujte i reklame za kuhinjske aparate, posuđe i pribor, uz pripadajuće linkove na stranice gdje iste možete kupiti.

Nekoliko Internet stranica posvećenih informacijskim tehnologijama već je objavilo upozorenje o opasnostima korištenja Gmaila, a pravila korištenja tog servisa, tvrdi oni, najbolje je dati prvo na pregled odvjetniku.

No, ako želite na najjača tvrtka za prikupljanja informacija na svijetu ima neograničen pristup vašim privatnim e-mailovima (koji ostaju na serveru i nakon "brisanja"), pri čemu te informacije naknadno mogu i hoće prodavati oglašivačima, samo navalite.

Neven Barković

Pročitajte više