"Gola istina" Nives Celzijus nije nominirana za Kiklopa, ali već se zna da će ga dobiti?

JUČER je Nives Celzijus sa smiješkom medijima potvrđivala kako je njena knjiga "Gola istina" nominirana za prestižnu književnu nagradu Kiklop, a samo dan kasnije je iz Upravnog odbora Kiklopa stigao demantij njenih izjava. Naime, nominirani za Kiklopa će biti objavljeni tek 6. studenog, a u kategoriji Hit godine, u kojoj se, prema Nivesinim riječima našla i "Gola istina", nominacije ne postoje, već nagradu dobiva najčitanija i najprodavanija knjiga, bez obzira na svoju umjetničku vrijednost.

"Na žalost, moramo demantirati izjave gospođe Nives Celzijus oko nominacija za nagradu Kiklop. Podsjećamo, nagrada Kiklop dodjeljuje se u 13 kategorija. Za Kiklopa glasuje stručno glasačko tijelo, koje ove godine broji 750 glasača, a koje se pri ocjenjivanju izdanja ravna umjetničkim i stručnim standardima, a ne isključivo komercijalnim uspjehom. Ovo veliko glasačko tijelo svojim glasovanjem u dva kruga određuje dobitnike Kiklopa u 12 kategorija. Upravo je u tijeku prvi krug glasovanja nakon kojeg ćemo dobiti nominirane (po tri u svakoj kategoriji) za nagradu Kiklop 2008. Objava nominacija biti će 6. studenog 2008. godine, a dodjela nagrade Kiklop 10. prosinca 2008. godine, u okviru 14. Sa(n)jam knjige u Istri", navela je Anita Šikić, predsjednica Upravnog odbora Kiklopa.

"Za kategoriju Hit godine nakladnici ne prijavljuju svoje autore i knjige, a stručno glasačko tijelo ne glasuje za ovu kategoriju. Stoga u ovoj kategoriji nema nominacija. Prema pravilniku nagrade Kiklop, za kategoriju Hit godine izbor će se provesti među autorima i nakladnicima iz Hrvatske, prema rezultatima istraživanja podataka o prodaji i čitanosti knjiga koje će provesti Puls, nezavisna agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, u izbornom razdoblju. Prema izjavama gospođe Nives Celzijus ispada da je ona prva autorica ikad nominirana u ovoj kategoriji. Međutim, to nije istina", dodala je Šikić.

"Vjerujemo da je gospođa Nives Celzijus o pravilima nagrade Kiklop dobila neistinitu ili nepotpunu informaciju i stoga medijima dala takvu izjavu", smatra Šikić, koja je između Nivesinih hvalisanja "umjetničkim dostignućima" očito prečula da gospođa Drpić nikad nije pročitala ni "Kiklopa" Ranka Marinkovića, a kamo li pravila dodjele istoimene nagrade.

"Nivesina 'Gola istina' jest najprodavanija knjiga"

Na ove izjave odmah su reagirali iz Premijer Medije, izdavača knjige Nives Celzijus, koji pak brane izjave svoje štićenice. "Prema statutu same nagrade, nagradu 'Kiklop' za Hit godine dobiva najprodavanija knjiga na hrvatskom tržištu i to prema rezultatima istraživanja nezavisne agencije koja prikuplja podatke o prodaji i čitanosti knjiga. Sukladno tom pravilniku podaci se još uvijek prikupljaju, ali mi već sada možemo slobodno procijeniti da je Nivesina knjiga 'Gola istina', sviđalo se to drugima ili ne, najprodavanija knjiga na hrvatskom tržištu u 2008. godini.", kaže Ines Mehremić, voditeljica promocije Premier Medije.

"Prema riječima gospođe Anite Šikić, predsjednice Upravnog odbora 'Kiklopa', nagradu u kategoriji Hit godine dobiva autor s najvećim komercijalnim uspjehom s čime tradicionalno glasačko tijelo Kiklopa nema nikakve veze jer o Hitu godine odlučuje isključivo publika. A upravo je ta publika i zaslužna zbog izvrsnih prodajnih rezultata 'Gole istine', čija prodaja i dalje nezaustavljivo raste", stoji u priopćenju Premier Medije.

I.M.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više