Golišava Naomi trijumfirala na Londonskom tjednu mode

ČINI se da se Britanci ovih dana oštro odupiru štrkljavim anoreksičnim modelima koje često viđamo na svjetskim modnim pistama; na ondašnjem Fashion Weeku dizajneri su za predstavljanje svojim modela izabrali "prave žene", naravno, mahom iz britanskog visokog društva. Nakon poduljeg izbivanja na piste se vratila i Naomi Campbell braneći boje stare generacije supermodela, te pokazala kako je, unatoč godinama, njezino tijelo i dalje bez mane - točno onakvo kakvo je bilo i kada je pred modnim reflektorima debitirala prije nešto više od dvadesetak godina.

Londonski modni tjedan slavi 25. obljetnicu

Naomi je jučer u Londonu nosila reviju Issae, dizajnerice koju je predstavljala i prošle godine, a oduševljenje među okupljenim uglednicima izazvala je kada je u njezinom monokromatskom (izvrsnom) kupaćem kostimu pred fotografima napravila svoj čuveni "shoulder move", koji joj je od početka karijere zaštitni znak. A osim što je pokazala potporu rođendanskom jubileju (London Fashion Week ove godine slavi svoju 25. obljetnicu), Naomi je, držeći je tijekom defilea za ruku, podržala i jednu od svojih najdražih dizajnerica, Daniellu Helayel, koja se krije iza umjetničkog imena Issa.

Modna kuća Issa nastala je 2001. godine, kada se dizajnerica našla pred problemom poznatim baš svakoj ženi: kraj punog ormara nije imala što za odjenuti. Odlučila je sama sebi sašiti haljinu, a sve ostalo otišlo je u povijest. Bogate i slavne, mahom holivudske zvijezde, privukla je praktičnim, otmjenim modelima, koje su odmah kao svoj zaštitni znak prigrlile okorjele "fashionistice" Madonna i Gwen Stefani. Međutim, Danielli je danas najdraži klijent najmoćnija osoba na Otoku, engleska kraljica. "Kraljica mi je najdraži klijent. Ona ne samo da je jako uglađena i stilski dotjerana, ona je prava svjetska žena", nedavno je zadovoljno izjavila.

Naomi i dalje superirona kraljica modnih pista



A Daniella ima samo riječi hvale i za jednu od svojih muza, Naomi. "Naomi je pravi uragan, ona je najbolja hodačica po pistama, ona je sunce koje slijedi nakon oluje. Svaki put kada se pojavi na pisti publika plješće, vrišti. Jako mi je drago da je pristala prošetati u čak tri moje kreacije, s obzirom na to da je poznato da Naomi i na pistama nosi samo ono što se njoj sviđa. Ona je i dalje najbolji svjetski model kada su kupaći kostimi u pitanju. Izgleda bolje od sve i jedne 21-godišnjakinje koje ja poznajem", ispričala je kreativna direktorica modne kuće Issa.

Crna pantera u vječitoj borbi za crna prava

Sinoć se, na opće iznenađenje, razgovora s novinarima nije libila ni sama Naomi. Međutim, tema je za crnu panteru bila uobičajena, a ona je još jednom našla načina da izrazi svoje nezadovoljstvo modnim svijetom općenito. Odnosno, njegovim tretmanom prema crnim djevojkama. "Crni modeli do izražaja dolaze jedino u veljači, a i tada samo zato što se onda održava Mjesec crne povijesti", izjavila je. "Linda Evangelista i Christy Turlington su ponekad znale doslovno ucjenjivati dizajnere. 'Ako ne uzmeš Naomi za reviju, ni ja neću sudjelovati u njoj', rekle bi im. Ja sam na taj način dobila Pradu i Helmuta Langa. A naslovnicu francuskog Voguea sam dobila samo zato što je Yves Saint Laurent osobno nazvao urednicu i zaprijetio joj da će povući sve oglase ukoliko mi ne daju naslovnicu. Naravno da sam je tek tada dobila", prisjeća se Naomi, koja i sama danas poseže za ovakvim trikovima kako bi u svijet kojem vladaju najokrutniji zakoni progurala pokoju svoju crnu kolegicu. Utjecaj treba iskorištavati.

Pročitajte više