Googleov auto može skoro sve sam, no jedno još ipak ne

Foto: Getty Images

GOOGLEOV automobil možda je dovoljno pametan da sam vozi, izbjegava prepreke, ubacuje se u promet i ima manje nesreća nego prosječan vozač, no jedno još nije naučio – voziti po kiši.

Naime, kompanija testira automibile koji vozi na tisuće kilometara, no nije bilo previše prilika za vožnju po vremenskim nepogodama, navodi Techradar. Zato su jedva dočekali kišno vrijeme u Kaliforniji da testiraju mogućnosti svog pametnog automobila.

Tako Google auto pomoću svojih radara i kupole na krovu može "vidjeti" kroz kišu i vodenu paru koja ispunjava zrak tijekom nevremena i tako prilagoditi brzinu i način vožnje vremenskim uvjetima. No, jači pljusak ili čak oluja nemoguća su misija za samovozeći auto. Najbolji vozački manevar koji trenutno može izvesti je zaustavljanje pokraj ceste i čekanje da se razvedri.

Google je počeo prikupljati podatke i o snježnim uvjetima na cesti kako bi "naučio" svoj automobil i na takve nedaće. Tko zna, možda jednom i na zagrebačkm ulicama vidimo samovozeće ralice kako čiste tramvajske pruge pod okriljem noći. 

Pročitajte više