"Gori je od Kanyea": Komičar Dave Chappelle razbjesnio antisemitskim monologom

Foto: YouTube

KOMIČAR Dave Chappelle našao se na udaru izvršnog direktora Lige za borbu protiv klevete (ADL), jer je u uvodnom monologu emisije Saturday Night Live, kako se navodi, popularizirao antisemitizam.

"Ne bismo trebali očekivati ​​da će Dave Chappelle služiti kao moralni kompas društva, ali uznemirujuće je vidjeti da NBC-jev Saturday Night Live, ne samo normalizira već i popularizira antisemitizam... Zašto se židovska osjetljivost negira ili umanjuje gotovo na svakom koraku? Zašto naša trauma izaziva aplauz?" pitao se to izvršni direktor ADL-a Jonathan Greenblatt putem svog Twittera.

Chappelleov uvodni monolog referirao se na nedavni antisemitizam repera Kanyea "Ye" Westa i zvijezde Brooklyn Netsa Kyrieja Irvinga koji je rezultirao širokom osudom.

Chappelleov monolog

"Osuđujem antisemitizam u svim njegovim oblicima i stojim uz svoje prijatelje u židovskoj zajednici. I tako si, Kanye, kupuješ malo vremena", našalio se Chappelle i onda nastavio.

"Ovaj posao radim već 35 godina i na početku svoje karijere naučio sam da postoje dvije riječi u engleskom jeziku koje nikada ne biste smjeli izgovarati zajedno, a te riječi su 'The' i 'Jews'. Nikad nisam čuo da je netko opstao nakon što je to rekao", rekao je Chappelle.

Chappelle je rekao da je odrastao u okruženju židova i da ima mnogo prijatelja židova i da ga "njihova kultura ne plaši". "Zašto se neki od vaših ljudi oblače kao Run-DMC?" upitao se sarkastično Chappelle i potom spomenuo košarkaša Netsa, Kyrieja Irvinga, kojeg su u Brooklynu suspendirali nakon što je podijelio antisemitski film na društvenim mrežama i jer mu je isprika previše kasnila.

"Kanye je upao u toliku nevolju, Kyrie je upao u nevolju. Bio sam u Hollywoodu - ne želim da se ljutite na mene, samo ti kažem da sam bio u Hollywoodu, ovo je upravo ono što sam vidio... Puno je židova", rekao je Chappelle i onda nastavio.

"Ima ih puno, ali to ne znači ništa, ako me razumijete? Ima i puno tamnoputih u Fergusonu u Missouriju, ali to ne znači da smo mi tamo glavni."

Burne reakcije

Spomenuo je i da nije ludo razmišljati o "obmani da židovi vode showbusiness", ali "ludo je to reći naglas u ovakvom trenutku".

Chappelleov monolog izazvao je reakcije i kod aktivista za prava židova. Aktivist za prava židova Rudy Rochman nazvao je skeč o SNL-u "preciznim i proračunatim potezom za desenzibiliziranje stanovništva od antisemitizma", a reagirao je i urednik njujorškog TimeOuta, Adam Feldman, koji je kazao kako je "taj monolog Davea Chappellea u SNL-u vjerojatno učinio više za normalizaciju antisemitizma nego sve što je Kanye rekao".

Pročitajte više